Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arcibiskup na Štědrý den obědvá 'čočkovku' s bezdomovci

20. 12. 2013 - OLOMOUC [Econnect/Charita Olomouc]

Nízkoprahové denní centrum vydá více než 200 porcí obědů. Nejedná se ale o „bezdomoveckou“ polévku, jak tomu bývá obvykle. Na Štědrý den se vydává řízek s bramborovým salátem a klienty obsluhuje i prezident Arcidiecézní charity Olomouc P. Bohumír Vitásek, který rád poslouží duchovním povzbuzením. Každý z klientů obdrží balíček s potravinami a základními hygienickými potřebami. Na stolech nechybí vánoční cukroví, které na Charitu donášejí ochotní dárci. Provoz nízkoprahového denního centra zajišťují pracovníci s podporou dobrovolníků, jejichž pomoc chválí vedoucí Střediska Samaritán pro lidi bez domova Petr Prinz: „Každoročně mě na Vánocích v Samaritánu potěší štědrost, s níž se setkáváme od církevních institucí i široké veřejnosti. Nemalou pomoc zajišťují v tomto období dobrovolníci. Bez této pomoci bychom to měli o dost těžší.“

„Díky své práci jsme s lidmi bez domova v kontaktu denně. Vánoce jsou ale něčím výjimečným. Jako zvlášť hezké vnímám ty chvíle, kdy není nutné řešit mnohé konflikty a těžké životní situace našich klientů, ale kdy je čas na obyčejné popovídání,“ říká o Vánocích na charitě její ředitelka Ludmila Gottwaldová. Muži i ženy, kteří bydlí v azylových domech Charity Olomouc, mohou prožít setkání, na které každoročně přijde i vzácná návštěva, otec arcibiskup Jan Graubner. Společný čas je vyplněn duchovním rozhovorem, zpěvem koled a nakonec i obědem, letos čočkovou polévkou. Na otázku, proč tráví Štědrý den s bezdomovci, otec arcibiskup odpovídá: „Během Štědrého dne se setkávám s lidmi bez domova nejen proto, že potřebují pomoc. Tu jim v nějaké míře nabízíme skrze Charitu, ale jde i o osobní setkání, o lidský vztah. Tam si vždy znovu uvědomuji, že Bůh nás miloval jako první. U těchto lidí se můžeme učit nezištně milovat s jediným důvodem k lásce. Tím důvodem je Kristus, který se v nás rodí, když začínáme milovat. I o tom je poselství Vánoc.“ Obyvatelé azylových domů dostanou štědrovečerní večeři na svých pokojích. Ti šťastnější prožijí Vánoce u někoho z příbuzných.

Na Slavnost Narození Páně, totiž 25. prosince, je pro lidi bez domova připraven guláš, na který si mohou zajít opět do nízkoprahového denního centra Charity Olomouc. „Vánoce jsou pro lidi bez domova docela smutná doba a to pochopitelně působí i na nás, kteří se jim snažíme pomáhat. Sám se tedy musím přiznat, že se mě, navzdory tomu, že mám šťastnou rodinu, smutek našich klientů hluboce dotýká,“ zakončuje Petr Prinz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz