Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obyvatele Brna ohrožuje znečištění prachem i oxidy dusíku

11. 10. 2013 - BRNO [Econnect/Centrum pro životní prostředí a zdraví]

Už 4 měřící stanice v Brně přesáhly počet dní, po které smí být legálně překročen denní limit pro polétavý prach (PM10). V tomto ohledu Brno opět předstihlo notoricky špatným stavem ovzduší známý Ústecký kraj, kde „smogovou kvótu“ zatím překročil jen Most. Brno má dlouhodobé problémy také s překračováním ročních limitů pro znečištění prachem i oxidem dusičitým.

Jako prachové částice či polétavý prach se obvykle označují částice s průměrem menším než 10 μm (PM10). Jemné částečky o průměru do 2,5 μm (PM2,5) jsou schopny pronikat hluboko do dýchacího systému, a jsou proto pro zdraví lidí nebezpečnější. „Zákon a evropská směrnice o ovzduší oficiálně povolují překročit denní limit pro znečištění prachem po 35 dnů během kalendářního roku. Jako první byl limit 36-krát překročen na monitorovací stanici Brno-Svatoplukova, a to už 8. března. Zatím byl limit překročen po 56 dní. Následovaly stanice Brno-Zvonařka (13. března), Brno-střed (9. dubna) a naposledy Brno-Lány (8. října). Podle modelového hodnocení kvality ovzduší města Brna je doprava zodpovědná až za 90% denních koncentrací prachu,“ uvedl MUDr. Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví a dodal: „Krátkodobé vdechování prachu zvyšuje počet zánětlivých onemocnění plic, působí negativně na srdečně-cévní systém, vede ke zvýšení počtu hospitalizací a k vyšší úmrtnosti. Dlouhodobé působení prachu zhoršuje plicní funkce u dětí i dospělých, zvyšuje počet chronických obstrukčních onemocnění plic a snižuje délku dožití, hlavně v důsledku úmrtí na srdečně-cévní a plicní onemocnění. V loňském roce překročila celoroční koncentrace jemného prachu v Brně o 140 až 160% hodnotu doporučenou pro ochranu lidského zdraví Světovou zdravotnickou organizací (WHO).“

"Polétavý prach předčasně zabije v Česku 5 až 6 tisíc lidí ročně. Nevíme kolik z nich je Brňanů a Brňanek, ale podle odborníků polétavý prach obyvatelům Česka v průměru zkracuje život téměř o rok. Malé děti ve školách a školkách chodí na vycházky kolem brněnských dopravních tepen denně, ačkoliv radnice o problému s polétavým prachem ví od roku 2002. Obávám se, že výraznou změnu nelze čekat, neb brněnský primátor má za to, že špatná kvalita ovzduší je způsobena v Brně zejména topením a náměstek Macek zase vidí řešení v intenzivním zametání silnic,“ uvedla Mgr. Hana Chalupská z iniciativy Dejchej Brno.

Brno však také překračuje roční limit pro znečištění oxidem dusičitým, který činí 40 μg/m3. „V loňském roce byl limit překročen na měřících stanicích Brno-Úvoz a Brno-Svatoplukova, přičemž horší situace byla zaznamenána už jenom na stanici Praha-Legerova na pražské severojižní magistrále. Stát by proto měl věnovat větší úsilí dostavbě velkého městského okruhu v Brně, nikoliv stavět zcela nepotřebnou silnici R52 z Brna na Vídeň přes Mikulov,“ tvrdí RNDr. Miroslav Patrik, předseda občanského sdružení Děti Země, který monitoruje výstavbu řady významných dopravních staveb v Brně.

„Oxid dusičitý je dráždivý plyn, který vzniká při spalovacích procesech, přičemž ve městech je jeho hlavním zdrojem automobilová doprava. Spolupodílí se na zvýšení celkové, srdečně-cévní a respirační úmrtnosti. Pro děti znamená vystavení NO2 zvýšené riziko onemocnění dýchacího ústrojí v důsledku snížené obranyschopnosti vůči infekci a snížení plicních funkcí,“ uvedl Šuta.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz