Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Členka Pussy Riot drží hladovku kvůli otřesným podmínkám ve vězení

27. 9. 2013 - PRAHA [Econnect/AI]

Členka punkové kapely Pussy Riot, Naděžda Tolokonnikovová, která si odpykává dvouletý trest v trestanecké kolonii Mordvinsko, byla přesunuta na samotku poté, co si stěžovala na špatné podmínky ve vězení. Amnesty International považuje Naděždu Tolokonnikovovou za vězenkyni svědomí a je přesvědčena, že každý má právo na svobodu projevu a že nikdo nesmí být záměrně podrobován krutému, nelidskému nebo ponižujícímu zacházení.

Uvězněná členka skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová si několikrát stěžovala na otřesné podmínky v trestanecké kolonii, kde si odpykává dvouletý trest za koncert v moskevském chrámu Krista Spasitele. Kvůli jejím stížnostem ji vězeňská služba i některé spoluvězenkyně opakovaně vyhrožovaly smrtí. Tolokonnikovová tedy ve vězení napsala otevřený dopis, který prostřednictvím svého manžela předala světovým médiím. V dopise popsala podmínky věznění včetně nucení vězenkyň k práci po extrémně dlouhou dobu a v otrockých podmínkách, téměř bez volna. Začala také držet protestní hladovku. Za trest byla zavřena na samotku.

Vězeňské orgány popřely obvinění Naděždy Tolokonnikovové z porušování vězeňského řádu. Vězeňská správa rovněž prohlásila, že podmínky na samotce jsou pro uvězněnou lepší, než ve sdílené cele. Naděžda ale sdělila svému právníkovi, že na cele je soustavně velká zima, k dispozici má jenom studenou vodu a v místnosti je jen velmi tlumené světlo. Řekla také, že vnitřní vězeňská pravidla jí brání sedět nebo ležet během dne na své posteli.

Tři členky skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová, Marija Aljochinová a Jekatěrina Samucevičová byly zadrženy těsně před prezidentskými volbami při happeningu v pravoslavném chrámu, kde před jedním z oltářů uspořádaly improvizovaný koncert s výzvou Bohorodičko, vyžeň Putina. Happening měl varovat moskevskou veřejnost před rostoucím pronikáním církevního vlivu do nejvyšších pater ruské politiky.

Mladé ženy byly obviněny z výtržnictví. Naděžda a Marija byly následně odsouzeny ke 2 letům vězení, který si odpykávají v drsných podmínkách uralského nápravného zařízení. Jekatěrina dostala podmíněný trest. Všechny ženy jsou v rozporu se zákonem trestány pouze za pokojné vyjádření svého přesvědčení a jsou tedy vězeňkyněmi svědomí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz