Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Politické strany seznámí veřejnost se svými postoji k ochraně životního prostředí

30. 9. 2013 - PRAHA [Econnect/STUŽ/Zelený kruh]

STUŽ zve na seminář k předčasným volbám do Poslanecké sněmovny. Seminář bude organizován formou panelové diskuse, k účasti v panelu byli pozváni zástupci většiny kandidujících stran. Seminář se uskuteční v úterý dne 1. října od 16 do 19 hodin v Klubu techniků, Novotného lávka, místnost 319. Vstup volný.

Přehled pozvaných hostů:

• ČSSD –Vladimír Špidla, stínový ministr životního prostředí
• Hnutí ANO – Vladislav Bízek, poradce pro otázky životního prostředí
• ODS – potvrzená účast zástupce ODS
• KSČM - Jiří Dolejš, místopředseda ÚV KSČM
• KDU-ČSL – Ivan Gabal – lídr kandidátky do Poslanecké sněmovny ve Středočeském kraji
• Strana práv občanů Zemanovci – Ivan Žlábek, člen ekologické sekce SPOZ
• Strana zelených – Ondřej Liška, předseda strany, lídr kandidátky do Poslanecké sněmovny pro Prahu
• TOP 09 - Tomáš Tesař, náměstek ministra životního prostředí, kandidát do Poslanecké sněmovny
• Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury – pozvání nepotvrdili
• Česká pirátská strana - Mikuláš Ferjenčík, místopředseda strany a lídr kandidátky Pirátů v Pardubickém kraji
• Hnutí Změna - Jan Korytář, lídr kandidátky

Na této besedě se bude STUŽ snažit veřejnost zajímající se o otázky životního prostředí seznámit blíže s postoji jednotlivých politických stran a hnutí k otázkám životního prostředí a udržitelného rozvoje.

Beseda bude mít následující formát:

• V první části bude každému panelistovi dána možnost vystoupit s cca 5 minutovým příspěvkem, ve kterém by měl vysvětlit, jak chce jeho strana řešit problematiku udržitelného rozvoje České republiky, zvláště pak v environmentálním pilíři a jak se jeho strana bude stavět ke globálním environmentálním problémům
• V druhé části představí zástupce Zeleného kruhu odpovědi jednotlivých politických stran na volební dotazník z oblasti životního prostředí, který jim byl zaslán. K výsledku dotazníku bude prostor pro krátké vyjádření panelistů.
• V třetí části budou panelisté dotazování na názory jednotlivých politických stan/hnutí na vybrané environmentální problémy a problémy trvale udržitelného rozvoje.
• V poslední části bude dána možnost účastníkům z pléna pokládat panelistům další doplňující otázky.

Odcházející Poslanecká sněmovna byla pro zdravé životní prostředí vůbec nejhorší sestavou od roku 1994, kdy asociace nevládních organizací Zelený kruh začala hlasování analyzovat. Mezi lety 2010 a 2013 jsme z hlediska prospěšnosti pro životní prostředí, zdraví lidí a účast na rozhodování na našem okolí hodnotili 38 hlasování. Poslanci a poslankyně přitom prospěšně hlasovali pouze v 45 % případů: opoziční strany hlasovaly hůře než koalice, ministři ODS na rezortech průmyslu a obchodu či životního prostředí zato prosadili zákony i nelegislativní návrhy, které výrazně poškozují naše životní prostředí.

Strany vládní koalice tradičně hlasují lépe, než opoziční strany. Je to způsobené tím, že podporují návrhy svých ministrů, které jsou navíc často prospěšné jen díky tomu, že provádějí povinnou transpozici evropských směrnic. Lepší výsledek TOP09, ODS a Věcí veřejných, než ostatních stran tak lze z části vnímat jako dopad jejich povinnosti postavit se za evropské normy. TOP09, která si mezi ostatními stranami stojí nejlépe, přesto dosahuje pouze 60 % hlasů svých poslanců a poslankyň, které byly ve prospěch životního prostředí. Věci veřejné jsou v těsném závěsu s 56 % hlasů pro životní prostředí, zatímco ODS ztrácí na TOP již 11 % hlasů. Opoziční KSČM věnovala 34 % hlasů ve prospěch životního prostředí, zatímco ČSSD pouze 32 %.

Právě u ČSSD jako u jediné strany odcházející Poslanecké sněmovny lze ale pozorovat výraznější názorovou nejednotnost. Zatímco všechny ostatní kluby hlasovaly víceméně jednotně, s drobnými odchylkami pouze u Věcí veřejných, u ČSSD lze pozorovat dva názorové proudy: jeden je zastoupený především Václavem Zemkem, který se s 28 hlasy pro životní prostředí z 38 možných řadí do čtveřice nejlépe hlasujících poslanců. V tomto proudu bychom nalezli ale i Robina Böhnische, který pro životní prostředí hlasoval prakticky vždy, když byl ve Sněmovně. Řada sociálních demokratů je ale i mezi nejhůře hlasujícími poslanci: častý absentér Michal Hašek se čtyřmi hlasy pro životní prostředí, či Břetislav Petr se třemi. Mezi největší absentéry při hlasování o životním prostředí se řadí Vít Bárta, Josef Dobeš či exministr životního prostředí Pavel Drobil.

Mgr. Daniel Vondrouš uvádí: „Koaliční strany hlasovaly z hlediska životního prostředí lépe, než opoziční. To je ale málo – všechny totiž hlasovaly dosud nejhůře. Výkon Nečasovy vlády v této oblasti byl navíc tragický. V odcházející Sněmovně nebyla jediná strana, která by se o kvalitní životní prostředí programově zasazovala. Lidem ale vadí špinavý vzduch, plýtvání energií a surovinami, nekontrolované zastavování nejkvalitnější zemědělské půdy skladišti a montovnami či ničení posledních zbytků vzácné přírody. Uvidíme, zda se po volbách dočkají změny k lepšímu.“

Mgr. Jan Skalík uvádí: „V nadcházejících volbách se do Sněmovny buďto dostane strana, která se pokusí Ministerstvo životního prostředí znovu vystavět a vrátit ochraně prostředí její dřívější respekt, nebo budeme svědky toho, jak se v tomto ohledu neodvratně posuneme na východ. Jiná varianta asi není.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz