Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Česká fotbalová reprezentace vyráží na Homeless World Cup pouze v pěti. I tak není bez šance

9. 8. 2013 - PRAHA [Econnect/Sananim]

„Pokud by šlo o jakýkoli jiný představitelný fotbal, asi by bylo letošní mistrovství bez českého týmu. V pouličním fotbale, kde často opravdu nevíte, kolik se vás zrovna sejde, stojí proti sobě na hřišti naštěstí jen čtyři hráči, takže máme dokonce i jednoho náhradníka,“ říká před odjezdem s optimismem Radim Šebestík, trenér národního mužstva.
K zásadnímu oslabení reprezentace došlo minulý týden, 10 dní před startem HWC v Poznani. Útočník Petr, klient terapeutické komunity si při tréninku natrhl sval a do Polska nemůže odcestovat. „Dva další hráči, kteří si během přípravy na šampionát sehnali práci, jednoduše nedostali dovolenou. Což je v podstatě důvod k radosti, protože o to nám jde – aby se kluci dostali zpátky na nohy. Takže teď za nimi nemůžeme jít a zlobit se, že je jim zaměstnání a budoucnost přednější,“ vysvětluje situaci Josef Šedivý, manažer české reprezentace, z občanského sdružení SANANIM, které s Homeless World Cup spolupracuje.
Pouliční fotbal se hraje na hřišti velikosti tenisového kurtu, ohraničeném mantinely, a jde o velmi rychlou a divácky atraktivní hru. „Poločas je pouze 7 minut a střídá se prakticky nonstop, což zní pro fotbal neskutečně. Na druhou stranu jsem dost často rád, když hráči odehrajou zápas bez újmy na zdraví. Přeci jen to nejsou úplně sportovci.“ V utkáních padá běžně i 20 gólů a zranění bývají ve všech týmech prakticky na denním pořádku. I tak ale podle trenéra Šebestíka může národní tým v Polsku překvapit: „Fotbalově na to máme, takže jestli se nám vyhnou zranění a hráči se psychicky vyrovnají s účasti na akci takových rozměrů, nemusela by to být ani letos ostuda“. Na loňském HWC v Mexiku skončili Češi na 19. místě.
Národní tým pro světový šampionát byl sestaven z nejlepších účastníků kvalifikačního turnaje, který na konci května již tradičně uspořádalo občanské sdružení SANANIM, jeden z největších poskytovatelů komplexních služeb v oblasti drogových závislostí u nás. Vybraní hráči tak prokázali kromě sportovních kvalit rovněž vůli pokročit v osobním životě – stabilizovat se, léčit se z drogové závislosti, řešit sociální věci, obnovit vztahy s blízkými a podobně.
Homeless World Cup je po paralympiádě druhá největší sociální sportovní akce na světě, světového finále se každoročně účastní přes 60 fotbalových týmů. Hraje se od roku 2003 a prostřednictvím fotbalu se snaží upozornit na problémy sociálního vyloučení a chudoby ve světě. Každý rok pak jen samotný šampionát pomůže zpátky do života více než pěti stovkám konkrétních lidí, řešící podobné konkrétní problémy, byť často v naprosto nesrovnatelných podmínkách. „Potkávat se a hovořit s týmy třeba z Japonska, kde by si člověk řekl, že se musí i bezdomovec mít docela dobře, je obrovský zážitek i pro mě,“ dodává Šedivý. „Na některé hráče tenhle rozměr působí víc, na některé míň, někteří prostě chtějí hlavně hrát fotbal a vyhrát, ale cíl to má stejný.“ Dle údajů organizátorů změní svůj život k lepšímu přes 80 % všech hráčů, kteří se tohoto mistrovství světa zúčastní.
S mezinárodním výborem Homeless World Cupu spolupracuje občanské sdružení SANANIM od roku 2006. Kvalifikačních turnajů se obvykle zúčastní 7-10 týmů složených z klientů různých neziskových organizací ČR (Armáda spásy, terapeutické komunity, Naděje, azylové domy apod.).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz