Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Brněnská radnice: Chceme hypermarkety v parcích a parkoviště místo pískovišť

16. 7. 2013 - BRNO [Econnect/NESEHNUTÍ]

Brno aktualizuje svůj územní plán. Určí tak, v jakém prostředí budeme žít v dalších letech. Radnice navrhla, aby v zeleni a lesích mohly růst nejen stromy, ale také hypermarkety. Ve vnitroblocích zase mají -- podle představ úřadu -- mizet pískoviště a nahrazovat je parkoviště. Vyrůstat mají nové hypermarkety nebo garáže pod parky v centru města. Lidé se k plánu mohou vyjádřit do 22. července.

Onderkův magistrát předložil návrh aktualizace územního plánu, který má výrazně změnit život ve městě v dalších letech. Úřad například navrhuje, aby v plochách pro městskou zeleň a lesy mohly vyrůstat i obchody -- a to i velkosti hypermarketů.

Město vedené ČSSD a ODS chce problém s přemírou aut v centru řešit budováním parkovací míst ve vnitroblocích. Současná pravidla umožňují využívat vnitrobloky pouze pro zeleň a dětská hřiště. A hromadné garáže mají zase vzniknout v podzemí -- zejména pod parky na Moravském náměstí a Obilním trhem.

Aktualizace územního plánu má umožnit ještě rozsáhlejší výstavbu nákupních center. Velké obchody mají být přípustné skoro ve všech typech ploch -- dokonce včetně zeleně a lesů. NESEHNUTÍ navrhuje sadu oprav, která i po aktualizaci ochrání zeleň a podpoří rozvoj pestré sítě obchodů.

Lidé mohou podávat magistrátu připomínky do 22. července. Mohou k tomu využít speciální web NESEHNUTÍ <http://www.obcanskeoko.cz/aktuality/pripominkujeme-aktualizaci-uzemniho-planu-brna/ ,na kterém je možné připomínky jednoduše sepsat a odeslat na podatelnu i do kanceláře primátora Onderky. Aktualizaci se chystá připomínkovati téměř dvacítka brněnských občanských_iniciativ <http://www.obcanskeoko.cz/katalog-brnenskych-obcanskych-iniciativ/.

"Lidé v Brně by si zasloužili pestrou síť obchodů, pěkné parky i čistý vzduch. Aktualizace územního plánu však umetá cestu novým hypermarketům a hledá další a další příležitosti pro parkování aut v centru. Ve vnitroblocích se budeme loučit s pískovišti a některé parky v centru budou jen střechami pro hromadné garáže," /komentuje návrhy radnice Hana Chalupská, koordinátorka aktivit na ochranu životního prostředí z NESEHNUTÍ.

"Podáváme sadu propracovaných návrhů, které -- pokud je radnice zapracuje -- zastaví válcování malých obchodů hypermarkety, ochrání zeleň a přispějí k vyčištění vzduchu. Spolu s občanskými iniciativami usilujeme také o to, aby územní plán nebyl měněn z důvodu komerčních zájmů a tlaků," doplňuje Jiří Koželouh, expert na územní plánování z NESEHNUTÍ.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz