Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kdo bude dozorovat výstavbu Nové Palmovky na Praze 8, zatím není jasné. Soutěž byla již podruhé zrušena

19. 6. 2013 - PRAHA [Econnect/Oživení]

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dal za pravdu občanskému sdružení Oživení a zakázal městské společnosti Centrum Palmovka, a. s., jejímž jediným akcionářem je Městská část Praha 8, uzavřít smlouvu s vítězem výběrového řízení na veřejnou zakázku Technický dozor investora a koordinátor BOZP vázající se k výstavbě objektu "Nová Palmovka" (TDI) za více než miliardu korun. Důvodem byla obecná a neurčitá hodnotící kritéria.

Městská společnost Centrum Palmovka v březnu roku 2013 opakovaně vyhlásila zakázku na technický dozor investora v předpokládané hodnotě 4.000.000,- Kč bez DPH. Vítěz zakázky měl dozorovat rozsáhlý stavební projekt ,,Nová Palmovka“ jehož náklady přesahují 1 miliardu korun. Jedná se o rozsáhlý komplex budov zahrnující novou radnici Prahy 8, obchody, nájemní kanceláře, samoobsluhu, tělocvičnu či střešní zahradu.

Kromě kritéria nejnižší nabídkové ceny s váhou 60% stanovil zadavatel další kritérium ,,posouzení kvality návrhu organizačního a procesního zajištění předmětu zakázky s ohledem na ochranu vynaložených investic“, kterému přidělil hodnotící váhu 40%. Zadavatel se v rámci tohoto kritéria rozhodl hodnotit budoucí nabídky na základě velmi obecných, neurčitých a subjektivních kritérií, které nejlépe ilustruje následující úryvek z výzvy k podání nabídek:

Zadavatel bude hodnotit transparentnost, jednoznačnost a efektivitu mechanismů zajištění všech funkcí a služeb požadovaných zadavatelem, přičemž jako výhodnější bude hodnotit nabídku, která mu nabídne transparentnější, jednoznačnější a efektivnější mechanismy zajištění všech funkcí a služeb požadovaných zadavatelem, tedy takové mechanismy, které budou názornější, průhlednější a z nichž bude jednoznačněji plynout vyšší přidaná hodnota pro zadavatele….

„Po prostudování soutěžních kritérií jsme se rozhodli co nejdříve s podnětem obrátit na ÚOHS, jelikož tato kritéria umožňovala provést velmi netransparentní a nepřezkoumatelné hodnocení. Podle našeho názoru se jednalo o velmi riskantní způsob hodnocení, který poskytoval značný prostor pro manipulace a subjektivní hodnocení podaných nabídek.“ konstatuje Martin Kameník z Oživení.

ÚOHS na podaný podnět velmi rychle zareagoval, zahájil správní řízení a ještě před uzavřením smlouvy s vítěznou společností vydal předběžné opatření, kterým zadavateli zakázal uzavřít smlouvu s vítězným dodavatelem. Městská společnost Centrum Palmovka a. s. posléze celé zadávací řízení zrušila.
Dění na Praze 8 bude Oživení i nadále sledovat, protože podobně pochybná hodnotící kritéria se objevila i u dalších dvou velkých veřejných zakázek vyhlášených MČ Praha 8, o jejichž dodavatelích má být rozhodnuto v nejbližších měsících.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz