Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Knihovna Járy Cimrmana v africkém Konakry oslavila roční výročí

30. 5. 2013 - CONACRY [Econnect/pro-Contact, o.s.]

Koncem letošního května oslavila knihovna Járy Cimrmana v africkém Konakry první výročí, a to za účasti českého koordinátora neziskové organizace Pro-Contact Tomáše Pivody. Při této příležitosti proběhla v prostorách knihovny konference pro děti a mládež o sexuální výchově, pořádaná tamními koordinátory a lékaři z nedaleké kliniky.

Knihovna, nazvaná podle dodnes nedoceněného univerzálního českého génia a vynálezce Járy Cimrmana, se nachází v jedné ze čtvrtí na předměstí hlavního města Guiney. Primárně je určena pro místní děti adoptované českými rodiči na dálku v rámci projektů společnosti Pro-Contact. Provoz zařízení zajišťuje právě toto občanské sdružení, které v Guineji od roku 2005 pečuje o vzdělání a zdravotní péči 1200 nejpotřebnějších dětí. Po Cimrmanovi byla knihovna pojmenována s laskavým souhlasem Zdeňka Svěráka na počest Ladislava Smoljaka. Oba byli při jejím budování nápomocni.

“Když vidím Afričany a Afričánky, jak stojí na ochozu Cimrmanovy knihovny a zubí se do objektivu, říkám si, jestli se někdy dozví a v úplnosti pochopí, kdo vlastně Jára Cimrman byl a nebyl. A jestli je ten náš národní mýtus nezklame. Ať to bude, jak to bude, jisté je, že největší český smolař opět pomáhá dobré věci, jak to měl v povaze,” dodává k výročí knihovny Zdeněk Svěrák.

Převážná část knih dovezených do konakerský knihovny je ve francouzském jazyce. Knihy a učebnice se podařilo sesbírat a do Guineje dovézt především díky darům Francouzského insitutu v Praze, Francouzského lycea v Praze, a v neposlední řadě, díky jednotlivým dárcům z řad adoptivních rodičů. V Africe je jakákoli literatura velmi nedostatkovou komoditou, navíc pro většinu populace finančně zcela nedostupnou.

V Guineji umí číst a psát pouze 30 % lidí starších 15 let. Negramotnost se velmi negativně podílí na obrovské zaostalosti a chudobě této země. Knihovna Járy Cimrmana poskytuje guinejským dětem nenahraditelné zdroje ke studiu a celkovému rozšíření vzdělání.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz