Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Soubor Spitfire Company uvádí již tradičně v Paláci Akropolis přehlídku svých projektů. Tentokrát ji zahájí premiérovým představením

10. 5. 2013 - PRAHA [Econnect]

Zapomenutá café restaurace uprostřed zapomenutého lesa. Setkání čtyř žen, které plánují v rytmu tanga a fadó celosvětové demonstrace za práva krevet. Představení Spitfire Company s odkazem na zapomenuté ženské surrealistické umělkyně z několika úhlů nahlíží na ženství samotných protagonistek. Pomocí post-dramatických principů a moderních tanečních technik hledají fyzický a vizuální jazyk související se současným surreálnem. Festival proběhne od 12. do 15. května v Paláci Akropolis.

Spitfire Company je umělecká skupina zahrnující fyzické, experimentální a taneční divadlo. Mezi charakteristické znaky tvorby patří kladení důrazu na fyzické jednání na jevišti, experimentování s novými divadelními prostředky, existenciální rovina postav, snaha o propojování různých žánrů a hledání nových vizuálních podnětů.

„Skupina Spitfire Company patří beze sporu k nejzajímavějším a nejoriginálnějším tvůrcům fyzického divadla v České republice.“ (Marta Harazimowicz, Nový prostor)

„Za čtyři roky své dosavadní existence vyprodukovali na desítku inscenačních projektů a stali se jedním z nejvýraznějších – a možná i nejvýznamnějších – představitelů současného fyzického/pohybového divadla a performing arts u nás.“ (Vladimír Hulec, Divadelní noviny)

„Spitfire Company patří k nejvýraznějším domácím skupinám na pomezí fyzického divadla a „alternativní“ činohry v nejširším slova smyslu." (Vladimír Mikulka, Respekt)

14.05 / 20:00
SPITFIRE COMPANY & WARSAW MIME CENTER - 13. MĚSÍC / REQUIEM ZA BRUNA SCHULZE
Představení inspirované výtvarným a literárním dílem Bruna Schulze. Alegorie katastrofy, falešná mytologie, nahota, fetiš a smrt. A na konci v samotném ohnisku katastrofy pohled nejistých andělských očí.

Divadelní a taneční akce jsou propojeny s originální hudbou Jana Kučery komponovanou pro známé hudební těleso Epoque Quartet. 13. měsíc s podtitulem Requiem za Bruno Schulze je koncert pro smyčcový quartet a divadlo v jednom.

"13. měsíc / Requiem za Bruna Schulze z dílny Spitfire Company je strhující cestou do zákrut lidského podvědomí. Jedná se o emoční exhibici, která do sebe jako tornádo nemilosrdně vtahuje i diváka." Jakub Novák, Aktuálně.cz, 31. 5. 2012

„Vytváří tak atmosféru, která láká, ubíjí i provokuje. Jistě to není podívaná pro každého, u některých diváků může vzbuzovat i odpor. V každém případě tato koláž fascinujících živých obrazů zůstává dlouho v paměti.“ (Jana Soprová, Příběhy smyslné touhy, MaPa 16)

„Máme co do činění s cestou do tunelu hrůzy, jakých je plno ve veselých maloměstech. Jenomže místo do tunelu s monstry vjedeme do hlavy Bruna Schulze.“ (Ola Koehler, 13 měsíc, Gazeta Polska)

„Jde především o akt vynalézání nové taneční řeči, nových slov, významů a jejich vazeb. Tato nová nezvyklá řeč dává starým archaickým mezilidským situacím, ano i erotickým, nové významy.“ (Nina Vangeli, Taneční panorama, Český rozhlas)

„Je to vize antihumanistického světa, ve kterém se tělo dostává na úroveň zboží připraveného k masovému prodeji. (...) Tvůrcům náleží uznání za odvahu při revizi Schulzova díla.“ (Agata Tomasiewicz, Schulz bez skořice, e-teatr)

„Režisér a autor scénáře Petr Boháč si z vykloubené atmosféry fantaskních Schulzových próz vybral kromě motivu ambivaletního vztahu syna a otce především svá oblíbená témata: perverzní erotiku, fetišismus či krutou a trochu groteskní mocenskou přetlačovanou mezi zástupci obou pohlaví.“ (Vladimír Mikulka, Ve světě smyslné poddajné hmoty, Respekt)

„**** a půl přidávám za koncert (ne hudební doprovod!) smyčcového kvarteta, o němž jsem nepsala, ale je pro celkové vyznění inscenace podstatný. Bez něj by pochmurnost i prazvláštní rozvernost inscenace nevyzněly tak silně.“ (Lenka Dombrovská, iDN)

"Neopomenutelnou složku tvoří i hudba. Živé provedení skladby Jana Kučery 13. měsíc s podtitulem Requiem za Bruna Schulze v podání smyčcového uskupení Epoque Quartet v mnohém znásobuje požitek z představení, které ač je možná kontroverzní, je důkladně promyšlené, přesvědčivě zahrané a kompaktní. Působivé a dech beroucí." (Daniela Zilvarová: "Spitfire Company koketující s Bruno Schulzem" Taneční aktuality, 16. 10. 2012)

15.05 / 20:00
TANTEHORSE – SOUKUP SOUKUP
Tanečně-výtvarný projekt herečky, režisérky a choreografky Miřenky Čechové a malíře Jana Mika v sobě propojuje současný tanec a výtvarné umění, které vzniká v přímém kontaktu s divákem. Tematicky se zabývá přehodnocením pohledu na jedince uvnitř společnosti, který do sociálně kulturních podmínek dané společnosti nezapadá, a proto žije na jejím okraji. Je z ní vyděděn, odcizen, odmítnut. Téma se inspiruje vztahem jedince vůči okolnímu světu, lidmi trpícími depresemi, fobiemi, psychickými poruchami a nekonvenčním vztahem k vlastní identitě.

Miřenka Čechová i Radim Vizváry patří mezi evropskou špičku v oblasti new mime a fyzického divadla. Jejich originální projekty nečekaným způsobem kombinují pantomimu s butó, groteskou, fyzickým divadlem, ale i street artem či baletem. Soubor Tantehorse od svého založení v roce 2006 intenzivně cestuje a prezentuje svou tvorbu na evropských divadelních a tanečních festivalech, kde posbíral mnohá ocenění. V roce 2010 pronikli jako jedni z mála českých nezávislých umělců na americký kontinent, kde odprezentovali sérii představení, přednášek a master classes. Další americké turné čeká soubor ještě na jaře 2013. Divadelní kritik Vojtěch Varyš jejich tvorbu přibližuje takto: „V oblasti českého pohybového divadla patří k naprosté špičce nejen co do profesionality a mimických, hereckých a tanečních schopností, ale také co do originality, myšlenkové síly a umělecké kvality. Jejich show je famózním spektáklem.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz