Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Desítky ředitelů evropských národních parků žádají ministra Chalupu a poslance o záchranu Šumavy

2. 4. 2013 -, Econnect/Hnutí Duha

Více než 70 ředitelů národních parků, ředitelů vědeckých a dalších odborných institucí z celé Evropy píše ministru Chalupovi, aby nepodkopával ochranu vzácné divoké přírody na Šumavě. V otevřeném dopisu zaslaném současně ministru zahraničí a poslancům varují významné osobnosti ministra, aby návrhy nových předpisů nezpůsobil zničení vzácné šumavské přírody.

Ministr Chalupa právě předložil do vlády zákon o NP Šumava, který pouští do národního parku developery, umožňuje zástavbu dosud chráněné krajiny a zmenšuje oblasti vyčleněné pro nerušený přírodní vývoj. Podobný devastující zákon předložený Plzeňským krajem již projednává poslanecká sněmovna.

Respektovaní odborníci vyjadřují velké znepokojení nad návrhy zrušit dosud platná pravidla a dovolit ničivé zásahy v dosud přísně chráněných částech NP. Jedná se o nejostřeji formulovaný zahraniční dopis z celé řady kritických reakcí, kterou si ministerstvo, potažmo ČR svými kroky na Šumavě vysloužilo.

Ředitelé se obávají, že „bude umožněno masivní kácení, zdůvodněné napadením stromů lýkožroutem smrkovým, a také snížení podílu bezzásahových zón a zvýšení možností výstavby v přilehlých lokalitách.“ Varují rovněž před tím, že takový postup by ukázal, že ani nejznámější národní parky nejsou dostatečně chráněny.

Experti považují za nutné zabránit zejména těmto ničivým krokům:

• nové devastující výstavbě, jako jsou sjezdovky a hotely,
• snížení rozlohy nejpřísněji chráněné I. zóny pod nynějších 26%,
• snížení kategorie II. mezinárodní klasifikace chráněných území (národní parky) na kategorii IV (území s chráněnými biotopy),
• zrušení dnes platného plánu na rozšíření jádrových zón na 50% rozlohy parku do roku 2030.

Ředitelé zdůrazňují, že kroky ministerstva na Šumavě jdou systematicky proti proudu světové ochrany přírody. “Výhody uváděné na podporu těchto činností zjevně nejsou podloženy žádnými vědeckými stanovisky, a jak víme, proti zmíněným činnostem jako takovým se postavila řada ochranářských institucí v České republice i v zahraničí, “ uvádí se v dopisu.

Experti zdůrazňují, že Šumava je součástí Divokého srdce Evropy, největšího přírodního území ve střední Evropě s velkým potenciálem jak pro chráněné ekosystémy, tak pro turisty. „Tato oblast mezi vědci i návštěvníky získala věhlas díky nedotčené přírodě i kráse neporušené krajiny. Je vnímána jako symbol péče, s níž Česká republika přistupuje ke svému přírodnímu dědictví,” píše se v dopisu.

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl: "Máme z ostudy kabát. Dopis více než sedmdesáti ředitelů národních parků a nejvýznamnějších odborných institucí ukazuje, že na naše jednání o Šumavě hledí celá Evropa s velkými obavami. Je neuvěřitelné, že ministr Chalupa tento již loni zaslaný apel ignoroval. V návrhu zákona, který právě předložil vládě, nezměnil z klíčových bodů ani jeden. Kdyby poslanci jeho návrh schválili, NP Šumava přestane ve skutečnosti existovat, zbude z něj jen název. Nyní mohou ještě zachránit Šumavu poslanci."

Národní park Šumava je nyní ohrožen dvěma návrhy - zákonem ministra Chalupy i předlohou Plzeňského kraje. Ministra Chalupa předložil svůj návrh minulý týden vládě. Návrh Plzeňského kraje už poslanci propustili v prvním čtení do dalšího projednávání, nyní by se k němu měly vyjádřit parlamentní výbory pro životní prostředí a zemědělství. Očekává se, že poslanci navrhnou změny prostřednictvím pozměňovacích návrhů.

Světový svaz ochrany přírody (IUCN) již loni varoval, že v případě přijetí takových pravidel by Šumava přišla o mezinárodně uznávaný statut národního parku a byla by vyškrtnuta ze světového seznamu národních parků, který vede OSN.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz