Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Český aktivista bude deportován z Izraele kvůli prostestu proti Obamově politice

21. 3. 2013 - PRAHA [Econnect/ISM ČR]

Čech zadržený ve středu 20. března při nenásilném protestu v Hebronu proti Obamově politice vůči Palestincům bude deportován. Místo avizovaného soudu, který měl proběhnout dnes v průběhu dne a kde se mělo rozhodnout o dalším osudu všech tří zadržených zahraničních aktivistů, byli všichni aktivisté odvezeni přímo do deportačního centra na letišti Ben Gurion u Tel Avivu. Je pravděpodobné, že cizinci opustí zemi v dohledné době. Čech neposkytl hnutí ISM svolení se zveřejněním svého jména, na Západním břehu Jordánu byl pouze týden.

Deportace zahraničních lidskoprávních aktivistů je ze strany Izraele běžnou taktikou, jak se zbavit „nepohodlných svědků“. V lednu 2010 byla Izraelem deportována česká aktivistka ISM Eva Nováková. Zcela nedávno byl deportován 54letý Ital Marco Di Renzo a Brit Dave pouze za to, že se zúčastnili nenásilné akce stavby protestní stanové vesnice Canaan jižně od Hebronu. Jednalo se o jednu z řady nových palestinských vesnic, kterými chtějí dát Palestinci najevo kreativním a nenásilným způsobem svůj protest proti pokračující kolonizaci Západního břehu Jordánu, výstavbě nelegálních osad, vyhánění původního obyvatelstva a demolicím domů, které jsou nyní aktuální především v Jordánském údolí a kopcích jižního Hebronu.

Dalším nedávno deportovaným byl Tom Woodhead z Bristolu, který svou přítomností na pravidelné páteční demonstraci ve vesnici Kufr Qaddoum poblíž Nábulusu solidarizoval s Palestinci. Místní vesničané tam spolu s izraelskými a mezinárodními aktivisty protestují každý pátek proti trvalé uzávěrce silnice vedoucí do Nábulusu (místní musí složitě uzávěrku objíždět). Tom byl zatčen izraelskými vojáky, byla mu dána plastiková těsná pouta, zavázány oči, spolu s dalšími dvěma zadrženými Palestinci si prožil falešnou popravu: „Byli jsme natlačeni ke zdi, hlavy jsme museli mít dole. Poté jsem slyšel, jak vojáci natahují kohoutek své pušky, že nás jakoby zastřelí. Začaly se mi třepat kolena. Myslel jsem si, že zemřu.“ Český aktivista si něco podobného zřejmě neprožil, nicméně násilné potlačení nenásilné demonstrace jako jeden z prvních zážitků po necelém týdnu stráveném na Západním břehu může stačit.

Po návratu z okupované Palestiny jsou někteří aktivisté perzekvováni úřady své vlády, jsou zadržováni, vyslýcháni, jsou jim odebírány materiály a je vůči nim účelově zneužívána legislativní opatření přijatá v rámci „boje s terorismem“. O tom se mohli nedávno přesvědčit dva aktivisté z britské organizace Corporate Watch, kteří vedli na palestinských územích výzkum sledující obchodní aktivity korporací spjatých s okupačním útlakem. Výzkum navazuje na kampaň Bojkot, stažení investic a uvalení sankcí (Boycott, Divestment and Sanctions, BDS).

Do hledáčku tajných služeb se již dostali i čeští obránci legitimních palestinských práv. Ve výroční zprávě Bezpečnostní informační služby za poslední čtvrtletí loňského roku je v souvislosti s působením extrémistů uvedena i Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Jak prohlásili členové Iniciativy, „není to tedy zcela nevyvážená zahraniční politika současné vlády, která se při posledním hlasování v „kauze Palestina“ na půdě OSN ukázala jako krajní a tudíž extrémistická, ale za extrémistickou je našimi tajnými službami považována občanská iniciativa, která na tuto neudržitelnost poukáže.“

Zatímco českým a dalším zahraničním aktivistům hrozí v nejhorším případě deportace a možná několikaletý zákaz vstupu do Izraele a na Západní břeh Jordánu, v izraelských věznicích je protiprávně zadržováno téměř 5000 palestinských vězňů, z čehož je více než 200 nezletilých


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz