Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jeden svět ukáže neviditelné hrdiny i hollywoodské hvězdy

26. 2. 2013 - PRAHA [Econnect/Jeden svět]

Nejen dokumenty o lidských právech, ale i o médiích, zdravotnictví a životním stylu přináší 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2013. V pražských kinech potrvá od 4. do 13. března, pak se přesouvá do dalších 40 měst České republiky.

Letošní program představí filmy se silnými osobními příběhy, nezaujaté pozorování života v málo známých oblastech nebo práci angažovaných a kontroverzních dokumentaristů. Rozmanitost festivalu a příběhů, které přináší, lze ilustrovat na trojici hostů k filmům z Jižní Koreje, Japonska a Norska. Jihokorejec Hark-Joon Lee přiváží dramatický dokument Po zemi, po moři, který sleduje odvážnou snahu severokorejského uprchlíka spojit rodinu útěkem na malé rybářské lodi rozbouřeným Žlutým mořem. Dán Kaspar Schröder zase navštívil Japonsko, aby ve filmu Rodina k pronájmu zdokumentoval podivné podnikání - možnost pronajmout si přátele na večírek, rodinu nebo hosty na svatbu, když vám chybějí ti skuteční. Norský dokument Statečná srdce přiveze jeho producentka Tone Grøttjord. Původně to měl být dokument o přípravě na školní volby a měl zachytit, proč bývá norská společnost označovaná za nejkultivovanější demokracii světa. V průběhu natáčení ovšem zasáhla jeho hrdiny tragická událost v podobě teroristického útoku Anderse Breivika. Téma filmu se tak posunulo ještě blíže tomu letošnímu festivalovému, které se snaží upozornit na rostoucí netoleranci ve společnosti. Nenásilná reakce Norů na extremismus i traumatickou situaci po letních událostech v roce 2011 je inspirující. I proto bude film Statečná srdce letošní festival zahajovat.

„Netolerance a vymezování se vůči odlišnostem jakoby se stávaly normou, kterou sebevědomě šíří politické špičky, jak jsme tomu byli naposledy svědky během vyhrocené prezidentské kampaně. Stejně nebezpečné jsou ale také věty typu „já nejsem rasista, ale…“, které často slýcháme kolem sebe, nebo je říkáme sami. Letošním festivalem se diváků ptáme – bojíte se snášet? A naše odpověď je jasná. Není potřeba se bát, protože respektem a otevřeností nemáme co ztratit. Naopak,“ říká ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Řada z více než stovky filmů festivalového programu ukazuje příběhy všedních, ve shonu běžného života neviditelných hrdinů. Zmiňme například dokument Radioman, který je výjimečný vysokým počtem hollywoodských hvězd, jež v něm vystupují. S hrdinou filmu, bývalým bezdomovcem, si tykají herci od George Clooneyho přes Meryl Streepovou po Johnnyho Deppa. Film Zachovat si tvář, který promítáme v kategorii Panorama, získal v roce 2012 Oscara za zobrazení příběhů pákistánských žen - obětí útoků kyselinou. Dokument Příběh Hacktivistů mapuje málo známé pozadí internetového hnutí Anonymous. Autory výjimečného filmu Mimo příbalový leták o testování léků na lidech jsou slavní filmaři Michael Palmieri a Donal Mosher, známí i díky své práci pro reklamu nebo jako tvůrci hudebních klipů.

Festival nabízí také možnost setkání a debat s více než stovkou hostů – filmařů, ale i hrdinů uváděných dokumentů. Kratší debaty po většině projekcí doplňuje desítka večerních panelových debat v kině Francouzského institutu.

Festivalový infopoint bude pro publikum Jednoho světa připravený v kině Lucerna. Dalšími festivalovými kiny jsou Světozor, Atlas, Francouzský institut, Městská knihovna (velký sál), Ponrepo a Evald. Press centrum a Guest servis najdete v prostorách Centra Člověka v tísni – Langhans ve Vodičkově 37. Kompletní festivalový program je již zveřejněn na www.jedensvet.cz. V sekci Press jsou ke stažení fotografie ke všem filmům, vizuál i tiskové zprávy. Předprodej vstupenek pro pražskou část festivalu začíná 26. února. Cena jednorázové vstupenky je 90,- Kč, divácká akreditace zlevnila na 440,- Kč a umožňuje vidět dva filmy a o víkendu až tři filmy denně.

Filmové události 15. ročníku

Zahajovacím filmem festivalu je dokument Statečná srdce (Bravehearts). Původním záměrem režisérky Kari Anne Moe bylo na pozadí studentských voleb popsat podstatu politické scény v Norsku. Do příběhů hrdinů filmu však uprostřed léta 2011 vstoupí samozvaný „zachránce evropských tradic“ Anders Breivik, který povraždí na ostrově Utøya desítky mladých členů Norské strany Práce. Jednou z těch, kdo jen těsně unikne řádění vraha, je i jedna z protagonistek Johanna. Dokument tak ve své druhé části především hledá odpověď na to, jak se s otřesným zážitkem vyrovnává nejen ona sama, ale i celé Norsko.

Světové premiéry pro letošní festival připravila trojice českých režisérů. Helena Třeštíková dokončila film Vojta Lavička – Nahoru a dolů o životních osudech romského muzikanta a novináře Vojty Lavičky. Představí ho v Hlavní soutěži v premiéře 11. března. Zdeněk N. Bričkovský přiváží na premiéru 8. března nový film Fenomén /Duševní komfort Jurije Petroviče/ o svérázném sibiřském samotáři, sedmdesátníkovi Juriji Petrovičovi. Vůbec první veřejné uvedení, měsíc před oficiální distribuční premiérou, pak má 5. března film režisérky Sylvie Dymákové Šmejdi o nekalých praktikách na tzv. prodejních zájezdech pro seniory.

Ve světové premiéře uvedeme film Ledová rovnováha (Glacial Balance) režiséra Ethana Steinmana. Film upozorňuje na to, že v důsledku klimatických změn se ledová masa jihoamerických ledovců za posledních čtyřicet let zmenšila zhruba o třetinu a ubývá stále rychleji. Režisér Ethan Steinman získal na realizaci filmu část financí prostřednictvím crowdsourcingové platformy Kickstarter.


Programové zajímavosti

Barcamp v DOXu
Jeden svět a pražský DOX pořádají o víkendu 2. a 3. března 2013 těsně před vypuknutím festivalu tzv. barcamp. Na neformální konferenci se sejdou zástupci neziskových organizací a médií, umělci i široká veřejnost a budou debatovat o projektech a nápadech na podporu soužití a tolerance. Z mnoha zajímavých témat lze vybrat například „Korporátní svět versus neziskovky - konec předsudků v Čechách“, „Kreativní prvky ve vzdělávání proti násilí a nenávisti“, nebo „Boj s větrnými mlýny aneb sociální začleňování v periferních regionech?“. Přihlášky pro veřejnost jsou otevřené do 28. února na adrese http://goo.gl/HAOfU.

Panelové debaty
Kontroverzní a aktuální témata mohou diváci a divačky do detailu diskutovat na devíti panelových debatách s hosty festivalu. Ty se konají každý den po projekci v 19:30 v kině Francouzského institutu. Na první debatě bude kubánská blogerka Yoani Sánchez (viz níže) mluvit o vlivu nových médií na demokratizaci společnosti, na druhé diskusi letošní nositel ceny Homo Homini Intigam Alijev ukáže odvrácenou tvář Ázerbájdžánu. Na další z debat pak pracovníci Člověka v tísni přiblíží aktuální humanitární krizi v Sýrii, kde společnost působí jako jediná velká humanitární organizace. http://www.jedensvet.cz/2013/panelove-debaty

East Doc Platform
Mezinárodní setkání filmových profesionálů nazvané East Doc Platform pořádá již podruhé při festivalu Jeden svět Institut dokumentárního filmu. Kromě příležitosti k pracovním setkáním filmařů a distributorů se obě akce propojují v programu. Ruská režisérka Marina Razběžkina, dánská producentka Helle Faber nebo rakouský režisér Arash T. Riahi uvádějí na festivalu své filmy a jejich přednášek v rámci East Doc Platform se mohou zúčastnit také akreditovaní diváci Jednoho světa. Setkání se konají v Divadle Archa a Paláci Archa. http://bit.ly/YLoQA1

Kubánská blogerka Yoani Sánchez na festivalu Jeden svět
Na své cestě po světě se v Praze zastavuje Yoani Sánchez. Aktivistka, kterou časopis Time zařadil v roce 2008 mezi sto nejvlivnějších osobností světa, je zároveň jednou ze tří hrdinek filmu Zakázané hlasy, který se promítá na letošním festivalu. Yoani bojuje proti totalitnímu režimu na Kubě prostřednictvím webu Generation Y a sociálních sítí. Její účet @yoanisanchez na Twitteru sleduje přes 400 tisíc lidí.

Jeden svět na školách
Kromě regionálních diváků festival oslovuje i tisíce žáků a studentů prostřednictvím programu Jeden svět na školách. Letos se jen na pražské projekce podívá 14 tisíc žáků a žákyň a pedagogického doprovodu. Školní projekce vybraných filmů budou probíhat také ve všech festivalových městech. Více na www.jsns.cz/festival.

Jeden svět 2013 v číslech


Letošní ročník festivalu Jeden svět uvede celkem 102 dokumentů a dvě zvláštní uvedení z produkce 30 zemí. Během deseti festivalových dní se pražské publikum bude moci podívat do 60 různých zemí světa.

Festival Jeden svět osloví každoročně kolem 100 tisíc diváků a divaček. Letošní 15. ročník se kromě Prahy uskuteční v dalších 40 městech po celé České republice, následně v Bruselu a více než desítce míst ve světě v rámci Ozvěn Jednoho světa ve spolupráci s Českými centry.

Program festivalu je rozdělený do 12 tematických kategorií:
Hlavní soutěž, soutěžní kategorie
Máte právo vědět, soutěžní kategorie
Bojíte se snášet?, hlavní tématická kategorie
Moc médií zkoumající vliv informace v dnešním světě
Vedlejší účinky s filmy o západním i rozvojovém zdravotnictví
Cesty ke svobodě o zemích s nedemokratickými režimy, v nichž pracuje Člověk v tísni
Takzvaná civilizace zaměřená na životní styl s úzkým vztahem k přírodě.
Panorama, filmy oceněné na světových festivalech
Český pohled, české filmy nejen o České republice
Proč chudoba, kategorie i speciál na webu České televize
Krátké filmy
Jeden svět dětem


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz