Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Gypsy ghetto blaster - romská dechovka Mahala Rai Banda z bukurešťského ghetta se vrací do Prahy

8. 3. 2013 - PRAHA [Econnect/Respect Music]

Romská superskupina Mahala Rai Banda spojuje virtuózní hráče ze dvou rumunských vesnic, které jsou trvale středem zájmu světových hudebních znalců. Mahala Rai Banda se představí na pódiu Lucerna Music Baru v pondělí 11. března v rámci cyklu koncertů Respect Plus.

Vnuci Nicolae Neacsu, geniálního houslisty Taraf de Haidouks, Aurel a Florin pochází z vesničky Clejani 40km západně od Bukurešti, jež leží na heroinové stezcke vedoucí z Afghanistanu. Po hořkém konci společné kapely Rom Bengale založili Mahalu. K tomu si přizvali dechovou sekci z vesnice Zece Prajini, která je rodištěm členů slavné dechovky Fanfare Ciocarlia.

Mahala Rai banda se v Praze představí již po šesté. Její nahrávka Mahalageasca se v původní verzi i remixu objevila ve filmu Borat. Na posledním album "Ghetto blasters" není dechová sekce středem pozornosti, ale součástí širšího konceptu. Vokály nezní jako nouzová výpomoc zpívajícího hornisty, ale jsou těžištěm písně, a dokonce se tu objeví, i když velmi nenápadně, elektrická kytara.

Příběh Mahala Rai Bandy začíná na konci devadesátých let, kdy Aurel Ionita založil v Bukurešti skupinu Rom Bengale. Bohužel po krátkém úspěchu se kapela rozpadla kvůli problému s drogovou závislostí. Aurel Ionita poté založil kapelu Mahala Rai Banda - název inspirovaly romská předměstí velkých rumunských měst - a vydal album na Crammed Discs v roce 2004.

Kapela potom hodně koncertovala po celém světě a jejich skladby jako “Kibori”, “Mahalageasac” nebo “Iest sexy” se staly klasickými hity balkánských party po celém světě. Posléze se součástí kapely stala i rozšířená dechová sekce, která uskutečnila sen svého zakladatele o deliriu dechů a nezastavitelného rytmu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz