Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sněmovna právě rozhoduje o kontrole státních firem. ČEZ může být v klidu

29. 10. 2012 - BRNO [EPS/Econnect]

Na začátku příštího týdne poslanci patrně ve třetím čtení schválí zákon o rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ, který kvůli koaličním neshodám ohledně možnosti kontroly státních a obecních firem, ležel ve sněmovně více než rok. Podle aktuální dohody ODS, TOP09, LIDEM a ČSSD by měla být nakonec nově umožněna nejen kontrola územně samosprávných celků a veřejnoprávních médií, ale i obchodních společností, v nichž má stát nebo samospráva větší než 50% majetkovou účast. Výjimku dostane jediná firma: společnost ČEZ.

„Je to velký úspěch. Původní vládní návrh s kontrolou obchodních společností nepočítal, ačkoli těmito firmami ročně proteče přes tři sta miliard korun. Výmluvným příkladem toho, co všechno si management dovolí, když nad sebou nemá hrozbu nezávislé kontroly, je třeba Pražský dopravní podnik - korupcí tam jak známo zavání každá větší smlouva od nákupu tramvají přes prodej jízdenek až po pronájem obrazovek v metru,“ řekl právník EPS Martin Fadrný.

Ačkoli ústavně právní výbor sněmovny nejprve navrhl rozšíření pro všechny společnosti s vyšší než 50% majetkovou účastí, kvůli odporu ODS bylo nakonec doplněno další kritérium: společnost nesmí být kótována na burze. Což se týká pouze společnosti ČEZ. K výjimce pro společnost ČEZ Fadrný dodává:
„Společnosti kótované na burze jsou v sousedních zemích běžně kontrolovány. Nejvyšší kontrolní instituce opakovaně kontrolovaly v Polsku PKN Orlen, rakouskou poštu nebo německý Telekom, všechno státem ovládané společnosti kótované na burze. Ale politické krytí pro management společnosti ČEZ není žádnou novinkou – nedávno získal ČEZ výjimku ze zákona o veřejných zakázkách a na jaře dostal půvabný úkol sám sobě provést audit.“

Ekologický právní servis se dlouhodobě zasazuje o rozšíření kontrol NKÚ na obchodní společnosti, mj. pro poslance uspořádal několik seminářů k tématu a zpracoval pro ně analýzu kompetencí NKÚ v sousedních zemích.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz