Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Stovky studentů vyrazí na cyklojízdu pražských škol

20. 9. 2012 - PRAHA [Econnect/Oživení]

Řádově několik stovek studentů pražských středních škol vyrazí v pátek 21. září na kole z Pankráce na Kampu. V rámci Evropského týdne mobility se zúčastní třetího ročníku Velké studentské cyklojízdy, kterou připravilo sdružení Oživení a iniciativa Auto*Mat. Na Kampě budou studenti psát návrhy, jak zlepšit dopravní situaci v Praze, především podmínky pro městskou cyklistiku.

„Cyklojízdou chceme upozornit na trvalé poškozování našeho zdraví a veřejného prostoru města automobilovou dopravou,“ vysvětluje smysl akce učitelka z Gymnázia Elišky Krásnohorské Alena Volfová. Ekologické způsoby dopravy podporuje také Gymnázium Postupická. Jeho studenti vždy na Den bez aut mapují příjezdové trasy ze svého bydliště do školy a sledují, zda se za poslední rok zlepšila cyklistická infrastruktura a budou moci začít dojíždět do školy pravidelně.

„Přestože se v posledních sedmi letech zavedlo značení koridorů pro cyklisty, nevedou až k naší škole. Žáci musí překonávat nepříjemné křižovatky a žádná příjezdová cesta ke škole stále není bezpečná. Opatření jsou jen kosmetická,“ říká Ladislava Bímová z Gymnázia Postupická.

Gymnázium Na Vítězné pláni zařadilo doprvní témata do běžné výuky již před několika lety. „Se svou dcerou jsem se sám stal obětí dopravní nehody, když jsme jeli na kole. Uvědomil jsem si tehdy, jak je vzdělávání k bezpečné dopravě důležité,“ říká učitel Petr Erlebach z Vítězné pláně.

Cílem školní cyklojízdy bude park Kampa, kde se studenti budou moci vyjádřit k dopravní situaci v Praze a navrhovat změny, které by jim usnadnily život a pohyb po městě.

„V případě, že se studenti nemohou účastnit cyklojízdy, je možné trasu absolvovat i pěšky. Studenti si sami každoročně vyrábí transparenty, aby upozornili řidiče, že jim stav pražské dopravy není lhostejný,“ říká za organizátory Jana Pírková z iniciativy Auto*Mat.

„Naše mnohaleté zkušenosti ukazují, že děti mají ke kolu velmi kladný vztah a pokud by měly vhodné podmínky, rády by jezdily po městě mnohem častěji – třeba právě do školy. Proto je stále třeba připomínat, že kolo jako šetrný a zdravý způsob dopravy do města prostě patří, a apelovat jak na řidiče, aby cyklisty v ulicích respektovali, tak i na odpovědné orgány města, aby jim ve městě vytvářeli dobré podmínky,“ vysvětluje motivy cyklojízdy Eva Šuchmanová z Oživení.

Tradiční podzimní cyklojízda, která je největší akcí na oslavu jízdního kola jako městského dopravního prostředku v Praze a každoročně ji pořádá iniciativa Auto*Mat v rámci pouličního festivalu sousedských slavností Zažít město jinak, se bude konat v sobotu 22. září. Odstartuje v 10 hodin, tentokrát z pěší zóny v dolní části Václavského náměstí.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz