Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dnes začínají Dny proti chudobě 2012

7. 9. 2012 - PRAHA [Econnect/Česko proti chudobě]

Jedna miliarda lidí hladoví, každý čtvrtý obyvatel planety nemá přístup k elektřině, drahé značkové zboží vyrábí zaměstnanci za mzdu, která nestačí ani na jídlo. Na tyto a další problémy i s návrhy jejich řešení budou v září a říjnu upozorňovat Dny proti chudobě. Akce jsou organizovány platformou Česko proti chudobě, která sdružuje téměř šedesát organizací zaměřených na rozvojovou pomoc, vzdělávání, genderovou problematiku, životní prostředí i problémy
mezinárodního obchodu a oddlužení. Česká platforma je součástí mezinárodní kampaně The Global Call to Action against Poverty (GCAP).

V letošním roce pokračující světové krize bude kampaň zaměřena na informování především o třech nejpalčivějších problémech dneška:
· Hlad, podvýživa, produkce potravin a především jejich distribuce jsou základními úkoly, které je třeba řešit. Přesto, že vyprodukujeme nejvíce potravin na hlavu v historii, nejsme schopni snížit počty hladovějících.
· Jeden a půl miliardy lidí nemá přístup k elektrické energii. Musí se bez ní obejít statisíce škol, zdravotních středisek... Přitom řešení, která jsou dostupná a proveditelná, jsou známa již léta.
· Produkce zboží se přesouvá do chudých zemí, kde je realizována za otřesných pracovních podmínek. Tato výroba ničí zaměstnanecké podmínky v rozvojových zemích a zároveň ohrožuje i pracovní trh u nás. Obrovské úniky peněz do daňových rájů likvidují zbytky funkční ekonomiky.

Člen koordinačního týmu Tomáš Tožička říká: "Svět je příliš malý na to, abychom si mohli myslet, že omezování práv či bída někde jinde na nás nebudou mít žádný dopad".

Dny proti chudobě proběhnou na mnoha místech České republiky, od Aše až po Ostravu. Jejich součástí budou informační stánky, happeningy, výstavy, koncerty, přednášky, promítání filmů. První akce jsou v Karlových Varech (7.9.), Valašském Meziříčí (7.-8.9.), Orlové (14.9.), Praze (18.9.), další budou následovat až do října. Budou se na nich podílet desítky regionálních spolupracovníků, sympatizantů a dobrovolníků.

Na Mezinárodní den za odstranění chudoby (17. října) je připraven kulatý stůl "Výzvy zelené ekonomiky", který bude reflektovat výstupy ze summitu Rio+20.
Kampaň podporují stovky známých osobností z celého světa jako například George Clooney, Salma Hayek či Bono Vox, u nás jsou to mezi jinými Lukáš Hejlík, Tomáš Hanák či Tomáš Ujfaluši.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 9. 2012

Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz