Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Letošní Forum 2000 se na přání Václava Havla zaměří na vztah médií a demokracie

30. 8. 2012 - PRAHA [Econnect]

16. výroční konference Forum 2000 proběhne v Praze ve dnech 21. až 23. října. Na přání prezidenta Václava Havla bude letos zaměřena na vztah mezi demokracií a médii. Konference se bude věnovat také odkazu Václava Havla v oblasti demokracie a lidských práv a možnostem jeho dalšího rozvíjení.

„Václava Havla velmi zajímala role nových médií v průběhu nedávných změn v arabském světě, zaujal ho také zásadní vliv, který mají nová média v nedemokratických zemích, i význam internetu při odhalování krutostí a nespravedlností. Pozornost chtěl věnovat také vývoji vztahu mezi médii a společností v demokratických zemích, vlivu technologického rozvoje na odpovědnost a spolehlivost médií a vzájemné závislosti mezi podnikáním, ekonomikou a médii,“ říká výkonný ředitel Nadace Forum 2000 Jakub Klepal.

Svou účast na konferenci potvrdilo k dnešnímu dni šedesát významných světových osobností, mezi jinými např. známý sociolog Zygmunt Bauman, britský filozof Roger Scruton či izraelský politolog Shlomo Avineri. Pozvání přijala také řada politiků, například dva bývalí prezidenti Fatmir Sejdiu z Kosova a Nicéphore Soglo z Beninu. Konference se zúčastní i Gareth Evans, který v letech 1988 až 1996 zastával funkci australského ministra zahraničí, bývalá předsedkyně slovenské vlády Iveta Radičová nebo někdejší vicepremiér a v současnosti vůdčí postava opozice v Malajsii Anwar Ibrahim. Zkušenosti občanské společnosti budou zastupovat prezident organizace Freedom Now Jared Genser a jeden z hlavních průkopníků online aktivismu David Keyes. Do diskusí se zapojí také blogger Michael Anti z Číny a na konferenci by ráda přijela i kubánská bloggerka Yoani Sánchez.

Účastníci panelových debat a diskusí se budou v letošním roce kromě výše zmíněných témat zabývat také problematikou svobody slova v Maďarsku, Venezuele, v afrických zemích, Číně či na Kubě. Další kulaté stoly budou věnovány fenoménu Al-Džazíry či proměňující se roli médií na Balkáně. I v letošním roce bude jedna z panelových debat zaměřena na současnou neutěšenou situaci v Rusku, kde státem ovládaná média sehrála svou roli i v souvislosti s odsouzením členek Pussy Riot. Již tradičně se v rámci konference uskuteční Mezináboženský dialog, na němž vystoupí např. bývalý ředitel Vatikánského tiskového střediska Joaquín Navarro-Valls. Předběžný program konference naleznete zde.

Vedle delegátů očekávají organizátoři konference více než 3000 pozorovatelů z řad vědců, studentů, vládních úředníků, politiků, médií a zainteresované veřejnosti. Zahajovací ceremoniál, který se uskuteční 21. října v prostorách „Pražské křižovatky“ (odsvěcený kostel sv. Anny na Starém Městě), bude letos v režii Michala Cabana. Pracovní jednání konference 22. a 23. října budou tradičně rozdělena do tematických panelů, kulatých stolů a řady doprovodných akcí, které se budou konat v prostorách paláce Žofín, Goethe-Institutu, Akademie věd a na dalších místech Prahy. V letošním roce bude program konference rozšířen i do dalších měst a debaty na aktuální témata spojená s rolí médií v současném světě se uskuteční např. v Brně a Plzni.

Hlavní část konference je možné sledovat v přímém přenosu na stránkách www.forum2000.cz a také na stránkách mediálních partnerů konference www.respekt.cz a www.ihned.cz. Průběžné informace o konferenci během jejích příprav i v jejím průběhu můžete sledovat na Facebooku či Twitteru (#Forum2000). Vstup na konferenci je po registraci otevřen pro veřejnost a zdarma, registrovat na konferenci je možné do 11. října na: registration@forum2000.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Související články

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz