Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Arnika pomohla otevřít informační centrum o toxických látkách v Bělorusku

27. 12. 2011 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Arnika v uplynulém týdnu ve spolupráci s běloruskou environmentální organizací otevřela informační centrum v Minsku zaměřeného mimo jiné na problematiku odpadů a toxických látek. Zaměstnanci centra poradí běloruské veřejnosti, jak se aktivně zapojit do procesu rozhodování o chemické bezpečnosti a kde hledat informace.

Chemická bezpečnost ovlivňuje kvalitu života lidí po celém světě a tedy také v Bělorusku. Ze strany místních obyvatel i zákonodárců je dané problematice věnovaná bohužel velmi malá pozornost. Občané nejsou dobře informováni o chemických látkách ve výrobcích a v životním prostředí.

„Věříme, že informační centrum pomůže zvýšit zájem veřejnosti o problematiku odpadů a chemické bezpečnosti v Bělorusku. Rádi bychom, aby naše snaha vedla k aktivnímu zapojení místních obyvatel do řešení lokálních problémů,“ říká Eugeniy Lobanov, vedoucí programu běloruské nevládní organizace CES (Centre for Environmental Solutions).

Ambicí nově vzniklého centra je zvýšení povědomí o chemické problematice i odpadech a nasměrování zájmu veřejnosti i politiků v Bělorusku k otázkám chemické bezpečnosti. Informační centrum zpřístupní informace o chemické a odpadové problematice a chemickém managementu. Veřejnost, vzdělávací instituce nebo novináři obdrží veškeré konzultace i tištěné materiály zdarma. V brzké době budou spuštěny také internetové stránky.

„Jsem velmi rád, že Arnika mohla poskytnout své odborné zkušenosti, zázemí i kontakty a dopomoct tak k otevření prvního informačního centra tohoto ražení v Bělorusku. Existence nevládní instituce, která poskytuje nezávislé informace, rady a konzultace v otázkách chemické bezpečnosti, toxických látek v produktech odpadů je pro spotřebitele velkým přínosem,“ podotýká Matěj Man z Arniky, účastník včerejšího otevření informačního centra v Minsku.

Veřejné informační centrum otevírá běloruská environmentální organizace (Centre for Environmental Solutions) ve spolupráci s Arnikou v rámci mezinárodního projektu „Posílení účasti veřejnosti v rozhodování a implementace SAICM (Strategický přístup k mezinárodnímu nakládání s chemickými látkami) v Bělorusku.“

Informační centrum bude v rámci svých aktivit připravovat vzdělávací semináře, workshopy, besedy a diskusní kulaté stoly zaměřené na problematiku toxických látek a odpadů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz