Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zpráva o boji proti korupci v ČR za rok 2011: Změna je možná

8. 12. 2011 - PRAHA [Econnect]

U příležitosti Mezinárodního dne boje proti korupci vydává Oživení i v tomto roce stručnou zprávu o dosažených úspěších na poli boje proti korupci. Chce tak připomenout, že na pozadí velkých korupčních skandálů a zásadních systémových problémů se stále častěji objevují příklady dobré praxe, které je možné rozvíjet, napodobit a podporovat.

Zpráva obsahuje výčet důležitých pozitivních počinů z různých oblastí veřejného života, ať již jde o pokroky v legislativní oblasti, v oblasti politické kultury, v oblasti fungování justice a spravedlnosti nebo aktivit obcí, občanů a firem.

Nejvýznamnějším legislativním protikorupčním opatřením, jehož příprava probíhala v letošním roce, je podle názoru Oživení novela zákona o veřejných zakázkách. Novela, kterou právě projednává Senát, výrazně snižuje limity pro veřejné zakázky malého rozsahu (VZMR), které v ČR dosud patří mezi nejvyšší v Evropě. Zavádí také povinnost zveřejňovat při veřejných zakázkách dosud nepovinné položky (např. zadávací dokumentaci, či konečnou cenu), čímž umožní efektivnější veřejnou kontrolu nad procesem zadávání veřejných zakázek.

Členové kabinetu Petra Nečase byli v roce 2011 zapojeni do největšího počtu korupčních skandálů v historii České republiky. Ovšem skutečnost, že závažná podezření vedla k odstoupení zatím 5 ministrů lze také chápat jako projev pomalu se probouzející politické kultury. Za důkaz jejího vlivu se dá označit i politická výměna na pražském magistrátu, k níž došlo díky velkému odporu veřejnosti k letité sesterské provázanosti ODS a ČSSD.

I když stíhání a trestání korupce zůstává dlouhodobou slabinou orgánů činných v trestním řízení, v uplynulém roce byla vynesena řada zásadních rozsudků i obvinění v korupčních kauzách. Odsouzeno bylo několik starostů, obvinění se dočkalo také několik ministrů a soudců. Pozitivní dopad by mohla mít rozsáhlá personální výměna na státním zastupitelství, která započala již v minulém roce odvoláním nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, která byla symbolem a důkazem politického ovlivňování práce státního zastupitelství.

Čím dál více podnikatelů a firem se také zapojuje do nejrůznějších protikorupčních iniciativ, mezi něž patří například Koalice pro transparentní podnikání, Podnikáme bez korupce nebo Nadační fond proti korupci.

Souhrn pozitivních zpráv, který naše letošní zpráva přináší, už není jen povzbuzením pro apatickou veřejnost, ale důkazem jejího rostoucího zapojení. „Letošní rok ukazuje, že změna je možná a to i na poli boje proti korupci,“ říká Štěpán Rattay.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz