Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V týdnu mobility čekají Pražany soutěže, filmy, cyklojízdy a sobotní pouliční festival

19. 9. 2011 - PRAHA [Econnect]

Série akcí k letošnímu Evropskému týdnu mobility vrcholí. V sobotu zažila Praha pěší zónu na Smetanově nábřeží a neděli pak na Václavském náměstí. V tomto týdnu je připravena pondělní projekce filmu v kině Světozor a dvě soutěže, v nichž je možné vyhrát kolo nebo pobyt v hotelu Adria. Restaurace U Pinkasů zdarma občerství lidi cestující na kole. Ve čtvrtek proběhne cyklojízda pražských škol. Celý týden vyvrcholí v sobotu 24. září pouličním festivalem Zažít město jinak, který s podtitulem „poznej své sousedy“ pořádá od 10 do 22 hodin iniciativa Auto*Mat. Součástí festivalu je Velká podzimní cyklojízda, která startuje ve 13 hodin z Vinohrad.

„Letošní Evropský týden mobility je výjimečný množstvím ulic, které se alespoň symbolicky na jeden den proměňují v pěší zónu. Obyvatelé i návštěvníci metropole tak mohou okusit nebývale klidné a příjemné prostředí vybízející k procházkám, kulturním zážitkům a setkávání s přáteli. Věříme, že je to povzbudí a budou požadovat trvalé zklidnění dopravy v centru Prahy,“ říká Vít Masare z iniciativy Auto*Mat.

O uplynulém víkendu bylo na jeden den uzavřeno Smetanovo nábřeží a vzápětí celé Václavské náměstí. Na příští víkend se chystá zastavení automobilového provozu na Vinohradech, Smíchově, Letné, Žižkově i v dalších čtvrtích. Auto*Mat v rámci Týdne mobility spustil petici za vytvoření pěší zóny na Smetanově nábřeží mezi Karlovým mostem a Národním divadlem. Počet signatářů již přesáhl dva tisíce a další stále přibývají.

Program akcí k Evropskému týdnu mobility od 19. do 24. září

Pondělí 19. září: projekce filmu Home

Projekce filmu Home (Domov) francouzského režiséra Yanna Arthuse-Bertranda s českými titulky. Kamera se z ptačí perspektivy vydá na cestu do těch nejúžasnějších, ale také nejponičenějších krajin Země. Nádherná, dech beroucí a silné emoce vyvolávající cesta z hlubin australského korálového pobřeží na vrchol hory Kilimandžáro, z amazonských pralesů do pouště Gobi, z bavlníkových plantáží v Texasu do průmyslové Šanghaje a ještě dál.

Kdy: pondělí 19. září od 20:30 hodin
Kde: kino Světozor, Vodičkova 41, Praha 1
Více informací: http://www.kinosvetozor.cz/cz/program/filmy/2685/Home/

Čtvrtek 22. září: Cyklojízda pražských škol

Druhý ročník dětské cyklojízdy a pěší cesty na podporu šetrných způsobů dopravy do práce i do školy pořádají společně iniciativa Auto*Mat, Pražské matky a střední školy. Chtějí tak upozornit na negativní dopady automobilové dopravy na lidské zdraví i každodenní život ve městě. V rámci školní cyklojízdy budou moci žáci zapojených škol komentovat současnou dopravní situaci v Praze a navrhnout, co by se dalo zlepšit.

Harmonogram školní cyklojízdy:

8:30 sraz v parku Družba na Pankráci
9:00 start společné cyklojízdy
10:00 příjezd na Kampu
11:00 odjezd z Kampy
12:00 návrat do parku Družba

Sobota 24. září: festival Zažít město jinak a Velká podzimní cyklojízda

Pouliční festival „Zažít město jinak“ se letos koná již pošesté. Má charakter sousedských slavností. Po celý den od 10 do 22 hodin budou v mnoha čtvrtích Prahy probíhat besedy, výstavy, divadelní představení, sportovní akce, trhy originálních výrobků, koncerty a pestrý program pro děti. Do festivalu se zapojí četné restaurace a kavárny, které vytvoří na ulicích posezení. Srdcem festivalu bude zóna na Vinohradech, odkud ve 13 hodin vyráží Velká podzimní cyklojízda.

Kdy: sobota 24. září od 10 do 22 hodin. Start cyklojízdy ve 13 hodin v Vinohrad
Kde: Vinohrady, Žižkov, Letná, Břevnov, Košíře, Smíchov, Vršovice, Troja, Letňany a další čtvrtě
Program festivalových zón: http://www.zelenamapa.cz

Po celý týden: soutěž o městské kolo

Iniciativa Auto*Mat a Cyklospeciality.cz pořádají soutěž o městské kolo Alpina VIVA. Výherce na něm může vyjet s tisíci dalšími lidmi na pouliční slavnost Zažít město jinak a každoroční Velkou podzimní cyklojízdu Prahou. O městské kolo Alpina Viva se soutěží na serveru FAN online.

Více informací: http://magazin.libimseti.cz/souteze/8291-vyhraj-mestske-kolo-alpina-viva

Po celý týden: soutěž o víkendový pobyt v Hotelu Adria

Vyrazte během Evropského týdne mobility do ulic se svým dopravním prostředkem na vlastní pohon. Svou fotku s vaším dopravním prostředkem pošlete na adresu marketing@adria.cz. Pět nejzajímavějších, nejoriginálnějších a zároveň ekologických dopravních prostředků bude zařazeno do slosování, které proběhne 23. září. Vítěz vyhraje víkendový pobyt pro dvě osoby ve dvoulůžkovém pokoji v ekologicky vstřícném hotelu Adria **** superior na Václavském náměstí.

Více informací: http://www.adria.cz/ac-novinky/soutez_bez_aut.phtml

Po celý týden: Birell zdarma v restauraci U Pinkasů

Pravidelní uživatelé jízdního kola i všichni ti, kteří se od 16. do 24. září rozhodnou nechat auto doma a vyměnit ho za kolo, jsou zváni do restaurace U Pinkasů. Cyklisté zde dostanou osvěžující nealkoholické pivo Radegast Birrel zdarma.

Kde: Restaurace U Pinkasů, Jungmannovo náměstí 16, Praha 1


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz