Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Barma dnes podstoupila Univerzální periodické hodnocení OSN na poli lidských práv

27. 1. 2011 -, Econnect/Člověk v tísni

V dnešních dopoledních hodinách se v Ženevě v Radě pro lidská práva OSN sešli zástupci členských států OSN, aby zhodnotili situaci lidských práv v Barmě (oficiálně nazývané Myanmar). Univerzální periodické hodnocení podstupují všechny členské státy OSN jednou za čtyři roky. Během něj musejí úvest, jakých způsobem se zasazují o dodržování lidských práv ve své zemi. Na druhé straně stojí zprávy agentur OSN a také další členské státy OSN, které také předkládají důkazy o stavu lidských práv v dané zemi.

Vojenský režim této asijské země vyslal do Ženevy delegaci v čele s prokurátorem generálem Dr. Tun Shin, který kategoricky odmítal jakékoli porušování lidských práv v zemi. Během tříhodinového hodnocení mnohé státy vznesly námitky vůči zprávě sestavené barmskou vládou a byly prezentovány informace o politických vězních v Barmě, o pronásledování etnických skupin a beztrestnosti pro vládní složky, které se na porušování lidských práv podílejí. I přes jasné důkazy barmští představitelé popírali, že by teror přicházel z řad armády nebo že by v zemi existovala beztrestnost.

Barma se pohybuje na předních místech žebříčků jako jedna z nejhorších diktatur na světě. Podle zpráv organizací jako je Amnesty International, Human Rights Watch, ale také mnohých zpráv OSN v zemi systematicky porušují lidská práva právě armádní složky a vládní úřadníci. Nejčastěji jsou zmiňované věznění za politické názory, pronásledování etnických skupin, nucené práce, znásilňování ze strany barmských vojáků, konfiskace majetku a násilné vysídlování z etnických oblastí.

V Ženevě dnes dostaly slovo i barmské nezávislé organizace, které se zabývají monitorováním porušování lidských práv. Pro dané hodnocení OSN se seskupilo 14 organizací do sítě Barmské fórum pro Univerzální periodické hodnocení a společně připravili rozsáhlou zprávu o porušování lidských práv v Barmě. Tato zpráva je ke stažení na http://hreib.com/pdf/47-session-of-the-universal-periodic-review-working-group-of-the-un-human-rights-council-burmamyanmar-joint-submission. Současně Barmské fórum vydalo tiskovou zprávu o jejich účasti v Ženevě, ve kterém se dozvíte i více informací o celém dnešním dění.

"To, že vojenský režim odmítá jakoukoli kritiku v oblasti lidských práv a popírá svůj podíl na jejich porušování, poukazuje na potřebu ustavit mezinárodní nezávislé vyšetřování v oblasti zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. Založení Vyšetřovací komise OSN pro tyto zločiny je důležitý první krok k ukočení beztrestnosti a zastavení masivního porušování lidských práv," pronesl Aung Myo Min, zástupce Barmského fora.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz