Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Budou obnoveny pokusy na zvířatech pro kosmetické účely?

5. 1. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

Zákaz pokusů na zvířatech pro kosmetické účely vstoupil v Česku v platnost před necelým rokem, ale ani v roce 2003 už v Česku nebyla zvířata k testování kosmetických přípravků využívána.

S kritikou sporné novely, která testování pro kosmetické účely povoluje, vystoupila poslankyně Vlasta Parkanová: "My jsme loni dokázali přijmout absolutní zákaz testování zvířat pro kosmetické účely a touto novelou by paní ministryně chtěla stav vrátit tam, kde byl předtím, to jest že by zvířata mohla být testována pro kosmetické firmy. To je věc, která se mi nelíbí a kterou jsem v prvním čtení ve sněmovně zkritizovala."

Podle Parkanové ministryně Emmerová předložila novelu, kterou jí připravili její úředníci, a přitom sama neměla přehled o jejím obsahu. Pokračuje Vlasta Parkanová: "Myslím si, že se ministryně Emmerová teprve teď s touto problematikou seznamuje. Ale jak jsem zachytila její vyjádření v tištěných médiích, tak se vlastně hlásí k tomu mému postoji: říká, že by nebylo dobré, abychom se vraceli zpět a abychom tu úpravu opětně změkčovali."

Vítězslav Klíma z Ministerstva zdravotnictví k tomu dodává: "Paní ministryně sama protesty proti novele zákona v souvislosti s pokusy na zvířatech chápe a rozumí jim. Ale inkriminovaná směrnice byla přijata podle principů sbližování našich právních předpisů s právními předpisy zemí Evropské unie." Země Evropské unie ale naopak směřují k přísnému zákazu testů na zvířatech pro kosmetické účely. Od loňského září platí zákaz testovat finální výrobky a do roku 2009 by se mělo ukončit i testování ingrediencí, ze kterých se výrobky skládají.

Ochránci zvířat jsou návrhem novely zaskočeni. Je podle nich testování kosmetických přípravků na zvířatech nezbytné? O tom více Romana Šonková z Nadace na ochranu zvířat: "My si myslíme, že rozhodně nezbytné není, protože už jednak existuje mnoho a mnoho ingrediencí, které se dají libovolně kombinovat, a tedy i mnoho finálních produktů, které se dají nově využívat. Většina těchto látek stejně byla zkoušena pro přípravu léčiv, čili jsou vlastně velice dobře protestovány a není potřeba finální produkty už testovat. Stejně je vždy potřeba, pokud má být přípravek bezpečný, zkoušet ho normálními dermatologickými testy." Ochránci považují testování kosmetiky na zvířatech za zastaralé a Česká republika by se k němu podle nich neměla vracet.

S testováním kosmetiky na zvířatech nesouhlasí ani Josef Duben ze Státní veterinární správy: "Nedovedu si představit, že by někdo pro kosmetické účely povolil testování na zvířatech." K projednávání novely Josef Duben dodává: "Předpokládáme, že pokud tato novela bude zasahovat nějakým způsobem do veterinární oblasti, tak že v žádném případě nesmí jít přes veterinární zákon a přes zákon na ochranu zvířat proti týrání."

Jak vlastně testování na zvířatech vypadá? O tom více Romana Šonková: "Testování zahrnuje mnoho druhů testů. Například Draizeův test se testuje především na králících, kdy se jim vkapává testovaná látka za bdělého stavu bez anestetik do oka a sleduje se reakce oka na přidanou látku. Pokud jde o test dráždivosti kůže, tak tam se většinou používají také králíci nebo morčata a testuje se to tak, že se oholí kůže na zádech nebo se případně i odstraní svrchní pokožka a nanáší se tam ingredience nebo hotový produkt. Co se týče toxicity, podává se přípravek násilně zvířeti do žaludku a sledují se reakce na danou látku."

Osud novely mají nyní ve svých rukou poslanci: mohou proti sporným paragrafům vystoupit a prosadit udržení zákazu testování na zvířatech pro kosmetické účely nebo testování znovu povolit.


Martina Lustigová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

6. 1. 2005
jarmilkas
7. 1. 2005
linda
10. 1. 2005
optimismusKuba K.

Související tisk. zprávy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz