Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Budeme pít "udržitelnou" kávu?

28. 12. 2004 - Pavel Chmelař, Infoservis

V posledních patnácti letech se světový obchod s kávou potácí ve vleklé krizi, která vyvrcholila v minulém roce. V důsledku převisu nabídky nad poptávkou klesly ceny kávy coby komodity obchodované na světových trzích na stoleté minimum. Tento stav přináší obrovské problémy asi 25 milionům pěstitelů - ze dvou třetin jde o malé pěstitele - i celým regionům a zemím, kde se káva pěstuje.

V polovině září 2004 se velcí zpracovatelé kávy (u nás známe například Nestlé, Tchibo, Kraft Foods se značkou Jacobs nebo Sara Lee s Douwe Egberts) a řada vládních i nevládních institucí podepsali pod etický kodex o "udržitelné kávě". Ten má být pro pěstitele a zaměstnance na plantážích přínosný v mnoha ohledech: podle kodexu budou zaměstnancům zaručeny minimální zákonné mzdy, budou s nimi uzavírány řádné pracovní smlouvy, připláceno za přesčasy a pěstitelé se zavázali také k omezení zaměstnávání dětí. V oblasti životního prostředí pak kodex mluví o zákazu rozšiřování kultivované plochy na úkor pralesů a zákazu některých nejškodlivějších pesticidů a hnojiv.

Hlavním cílem kodexu však není zlepšit podmínky pro pěstitele, ale zvýšit kvalitu vypěstované kávy, která se v důsledku velmi nízkých cen v posledních letech značně zhoršila. Očekává se, že producenti, kteří budou inkasovat lepší ceny, budou více dbát na kvalitu sklizně. To však není tak jednoznačné. Zpracovatelé se totiž nezavázali platit více, ale přislíbili jen "zintenzívnění vztahů s producenty dobré kvality."

I v textu kodexu se připouští, že uvedená opatření povedou k tomu, že řada pěstitelů nebude po splnění podmínek schopna cenově konkurovat. Krachující prodejci by měli být podporováni formou programů přechodu na jiné plodiny, za které však mají být odpovědny rozvojové agentury a producentské státy. Zisky velkých zpracovatelů přitom naznačují, že kávový průmysl má dostatek finančních prostředků na to, aby tyto problémy řešil sám. Z tohoto pohledu se jeví jako vhodnější Fair Trade - jeho přijetím se zpracovatel zavazuje, že bude dodržovat zásady angažovanosti a spoluodpovědnosti v produkčním procesu. Standardy Fair Trade jsou navíc narozdíl od kodexu právně vynutitelné.

Samotný vznik kodexu zatím nelze považovat za úspěch, vytváří však důležité předpoklady pro plošné zlepšení situace pěstitelů kávy v budoucnu.

Pavel Chmelař

autor je pracovníkem Společnosti pro Fair Trade a rozvojové vzdělávání

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz