Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Brně vznikl řetěz netolerance vůči násilí na ženách

25. 11. 2004 -, Econnect

-Amnesty International - Stop násilí na ženách -
-Amnesty International - Stop násilí na ženách -

Pestrobarevný řetěz dnes rozvinuli aktivisté a aktivistky na frekventované České ulici v centru Brna. Řetěz v průběhu dne článek po článku prodlužovali kolemjdoucí a návštěvníci infostánku, kteří tak symbolicky připojili svůj nesouhlas s tolerováním násilí páchaného na ženách. Akce se konala v rámci probíhajícího týdne proti násilí na ženách "Ženu ani květinou…" a připomněla dnešní Mezinárodní den proti násilí na ženách.

Kolemjdoucí měli možnost získat také informační materiály o tématu násilí na ženách a domácího násilí, nechyběly ani kontakty na pomáhající organizace. U infostánku se během dne vystřídaly také pracovnice organizací, které nabízejí poradenství obětem domácího násilí nebo azylové bydlení v případě, že oběť násilí nemá kam od násilníka utéci. "Dnes je Mezinárodní den proti násilí na ženách. Týká se nás všech, žen i mužů," upozorňovala koordinátorka týdne proti násilí na ženách Kateřina Plesková z Nesehnutí. Lidé mohli také sami pomoci: zakoupením vánočních perníčků, které vyrobily klientky azylového domu sdružení Magdalenium a jejich děti. Výtěžek z prodeje perníčků, jež jsou k mání za benefičních 25 korun, pomůže provozu utajeného azylového bydlení.

Pomoc je možná i pouhým podpisem - na dopis adresovaný králi Saudské Arábie. " Třem ženám v Saudské Arábii hrozí trest smrti. Váš podpis může pomoci zachránit životy," zní výzva veřejnosti. Tři ženy, Majda Mostafa Mahir, Siti Zainab Binti Duhri Rupa a Sarah Jane Dematera byly podle zpráv mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty Internatonal odsouzeny k smrti a v současné době jim hrozí poprava; dopis proto požaduje, aby král trest smrti odsouzeným ženám prominul.

Maročanka Majda Mostafa Mahir je zadržována ve věznici Briman více než sedm let za spojitost s vraždou prince Farida bin Abdullah bin Mishari al Sauda. Čtyřicetiletá matka dvou dětí údajně stanula před soudem v Rijádu, přesné detaily a závěry soudu nejsou Amnestty International známy. Indonésanka Siti Zainab Binti Duhri Rupa je čtyřiatřicetiletou matkou dvou dětí. Zadržována je od roku 1999 ve věznici v Medině v souvislosti s vraždou jejího zaměstnavatele. Podle informací Amnesty International je psychicky nemocná a údajně se "přiznala" během policejního výslechu. Třetí žena, jíž se případ týká, pravděpodobně jedenatřicetiletá Sarah Jane Dematera, je zadržována ve věznici v Al Dammam. Tato Filipínka je ve vězení již dvanáct let za spojitost s vraždou jejího zaměstnavatele. Do Saudské Arábie přijela v listopadu roku 1992, aby pracovala jako pomocnice v domácnosti. Po čtyřech dnech své práce byla zatčena pro vraždu.

"Osudy těchto tří žen závisejí na tom, zda je rodiny obětí vražd budou ochotny omilostnit nebo přijmout kompenzaci. Také král může ženy omilostnit nebo jejich trest zmírnit," uvádí Amnesty International. Organizace navíc upozorňuje na fakt, že soud ve všech třech případech proběhl bez dodržování alespoň minimálních mezinárodních standardů pro zajištění spravedlivého soudu – ženy neměly přístup k právníkovi ani během vyšetřování, ani během výslechů. Během několika hodin se k dopisu určenému králi Saudské Arábie připojilo několik desítek Brňanů a Brňanek. Dopis mohou lidé podepsat ještě na dnešní panelové diskusi o násilí na ženách na Staré radnici či na sobotní vernisáži výstavy Je to v našich rukou v jazzové kavárně Podobrazy.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz