Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Co je veřejná prospěšnost? Zapojte se do diskuse!

22. 9. 2004 -, Econnect / Liga lidských práv

Bude vaše organizace veřejně prospěšná? Nyní máte možnost to ovlivnit - zapojte se do diskuse na nové diskusní stránce. Veřejná prospěšnost je téma, které rozhodujícím způsobem zasáhne do života všech neziskových organizací. Se získáním statutu veřejné prospěšnosti bude spojena řada výhod - např. daňové úlevy, dotace z veřejných rozpočtů aj. Umožní však nově připravovaný občanský zákoník a také speciální nový zákon získat statut veřejné prospěšnosti skutečně všem organizacím, které si to zaslouží a provozují prospěšné aktivity? Liga lidských práv spolu s Institutem pro sociální a ekonomické analýzy (ISEA) a ve spolupráci s Econnectem proto vytvořili diskusní stránku k tomuto tématu a vyzývají neziskové organizace i všechny zájemce, aby se zapojili do diskuse a tak i do přípravy nového zákona. Stránky naleznete na adrese verejnaprospesnost.ecn.cz.

Stránka je součástí projektů Ligy a ISEA, které se zabývají připravovaným návrhem nového občanského zákoníku a připravují věcný záměr zákona o veřejné prospěšnosti. Zabývají se zvláště jejich vlivem na NNO. Vzhledem k tomu, že zákon o veřejné prospěšnosti zatím neexistuje, mají neziskové organizace šanci vytvořit jeho klíčové teze, které by v něm podle jejich názoru neměly chybět. "Zákon o veřejné prospěšnosti zasáhne do fungování všech neziskových organizací a záleží především na jejich aktivitě, jakým způsobem se tak stane," říká Robert Cholenský z Ligy lidských práv. Stránka obsahuje diskusní příspěvky, ke kterým může každý připojit svůj názor.

O tom, co má být chápáno jako veřejná prospěšnost, se již stručně zmiňuje nově připravovaný občanský zákoník - jeho paragraf 104. Liga lidských práv i další organizace však upozorňují na nedostatky, které tento paragraf se svou trojicí podmínek pro získání statutu veřejné prospěšnosti nějakou právnickou osobou obsahuje. Především ve své současné podobě velmi omezuje okruh organizací, které by statut veřejné prospěšnosti získaly - veřejně prospěšné mohou být přece i ty organizace, které přímo neposkytují služby - což je podmínka b) ze tří, které musí být splněny současně.

Na téma veřejné prospěšnosti připravuje Liga a ISEA informační a diskusní semináře - v prosinci 2004 a v únoru 2005 v Brně. V rámci diskusí o návrhu Občanského zákoníku proběhnou i další semináře (podzim 2004 - Ostrava, leden 2005 - Praha a duben 2005 - Praha). Více informací se dozvíte na diskusní stránce např. také v souvisejících odkazech.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz