Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tabákový výrobce Philip Morris premiantem mezi firemními dárci

2. 10. 2002 - PRAHA [Nadace VIA]

Výsledky letošního ročníku ceny VIA BONA, kterou Nadace VIA s partnery uděluje za osvícené firemní a individuální dárcovství, byly zveřejněny na včerejší slavnostní recepci v rezidenci amerického velvyslance v Praze. Hodnotící komise složená z novinářů a manažerů firem a neziskových organizací nakonec přisoudila hlavní cenu společnosti Philip Morris, která společně s Bílým kruhem bezpečí připravila masivní osvětovou kampaň proti domácímu násilí.

Cenu firma dostala za pomoc obětem domácího násilí, pro které financuje více než třemi milióny korun ročně telefonní linku DONA, ale i za své zásluhy na tom, že si Češi začali více uvědomovat závažnost trestných činů páchaných v rodině. "Teď , když kampaň proběhla, si už možná ani nevybavíme, jak se tady téma domácího násilí bagatelizovalo", řekl člen komise Igor Blaževič, ředitel festivalu dokumentárních filmů Jeden svět při o.p.s. Člověk v tísni, který hlavní cenu předával. Podle novináře Tomáše Feřteka, dalšího člena komise, který hlasoval pro Philip Morris, tabákový výrobce - ať se to už někomu líbí nebo ne - dlouhodobě podporuje nenápadné, ale o to důležitější aktivity a projekty, na které by jiné firmy nevsadily: "Kromě kampaně proti domácímu násilí podporuje Philip Morris už několik let vzdělávací kurzy pro učitele a ředitele základních a středních škol. Je to o to pozoruhodnější, že naprostá většina účastníků nemá ani tušení, z jakých peněz se tyto kurzy platí. V době, kdy mnoho firem chápe sponzorství jako formu marketingu, to zaslouží ocenění."

Cenu za dlouhodobé partnerství si odnesla firma Renesance Jaromíra Křivohlavého, která už deset let pommáhá Diakonii Českobratrské církve evangelické v Litoměřicích a chráněné dílně pro lidi s tělesným postižením, která při Diakonii funguje.

Cenu za podporu obecně prospěšné činnosti v regionech udělila komise společnosti Meks Červenák. Dárce navrhla Oblastní charita v Uherském Hradišti. Manželé Červenákovi od roku 1994 pomáhají ve svém regionu nesčetným finančními i materiálními dary mnohým neziskovým organizacím a jejich prostřednictvím potřebným lidem. "Široký záběr pomoci svědčí o velké pozornosti, kterou firma a její majitelé věnují zlepšování kvality občanského života v regionu," řekla Dita Stejskalová, ředitelka Ogilvy PR, která rovněž letos přijala účast v hodnotící komisi.

Cenu za odvahu podpořit inovativní projekt dostala majitelka vydavatelství ERA group s.r.o. Kateřina Dubská za promyšlenou a obětavou pomoc nadaným členům romské komunity v Brně. Navázala spolupráci s romským střediskem Drom a společně s ním založila a provozuje Nadační fond Verda, který uděluje stipendia romským studentům.

Komise navíc udělila i čestná uznání dvěma individuálním dárcům. "Jejich osobní obětavost daleko překračuje průměrné altruistické cítění," řekl Marek Hlavica, člen komise a manažer komunikace Citibank, která je součástí skupiny, jež cenu VIA BONA financuje. Jakub Blacký je celoživotní antikomunista, který si v komunistických žalářích odseděl deset let z osmnáctiletého trestu za údajnou velezradu. Po příchodu svobodné společnosti se on a jeho podobně následovaná manželka rozhodli, že své úspory i odškodnění, které získali za perzekuci za strany komunistického režimu, věnují na dobročinnost. Pan Blacký podporuje Domov pro matky s dětmi v tísni v Havlovicích u Domažlic, financuje i činnost Nadace Památníku obětem zla, Nadace pro staré Domažlice, Klubu českých turistů nebo Pěveckého sboru Čerchovan. Na tuto vyjímečnou osobnost ve své nominaci upozornila Diecézní charita Plzeň.

Milan Sourada, držitel druhého čestného uznání, přenechal dva své byty do bezplatného pronájmu občanskému sdružení Klub hurá kamarád. Sdružení provozuje tzv. domy na půl cesty, kde žijí na přechodnou dobu mladí lidé po odchodu z dětských domovů nebo lidé v obtížných životních situacích se sníženou adaptací na samostatný způsob života. Byty pana Sourady tak umožňují dalším lidem s těžkým osudem neskončit na ulici. "Stačí si to představit na sobě, aby člověk pochopil, o jak velké gesto jde," vyjádřila pocit komise Táňa Hlavatá z Nadace VIA.

Na slavnostním předávání cen Nadace VIA na popud komise rovněž poděkovala MF Dnes, která už rok na stránkách rubriky Charita dává prostor prezentaci obecně prospěšných aktivit. Možnosti dát o sobě vědět už využilo mnoho neziskových organizací. Čestné uznání za tento nápad a jeho trpělivé a konstantní uskutečňování převzal zástupce šéfredaktora MF Dnes Petr Šimůnek. Nadace VIA rovněž poděkovala šéfredaktorovi týdeníku Strategie Vladimíru Bystrovovi za opakované mediální partnerství akcí nadace a za podporu firemního dárcovství na stránkách časopisu.

Další informace Vám ráda poskytne:

Táňa Hlavatá
Manažerka projektu VIA BONA
Nadace VIA
Jelení 200/3, 110 00 Praha 1
Tel.: 233113370
email: tana@nadacevia.cz
www.nadacevia.cz



Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz