Projekt Třídím gastro nově na KAMsNIM.cz
9.12.2024
Brno [Ukliďme Česko z.s.]
Autor: Radek Janoušek, tel: 777 176 675
Platforma KAMsNIM.cz nyní obsahuje také přibližně 850 sběrných míst pod projektem „Třídím gastro“ společnosti EFG Waste logistic, která zajišťuje rozmístění sběrných nádob, svoz a zpracování gastroodpadů. Odpad z kuchyní tvoří místy až třetinu odpadu v tzv. černých popelnicích a standardně je spalován či skládkován.
Existuje ale ekologičtější cesta nakládání s tímto druhem biologicky rozložitelného odpadu. Smyslem projektu „Třídím gastro“ je využití gastroodpadu jako energetického zdroje. Je zpracováván v bioplynových stanicích v Rapotíně a ve Vyškově na zelenou elektrickou energii, teplo a biometan. Zbytkový substrát pak slouží jako organické hnojivo. Teplo, elektřina a plyn z bioodpadu jsou přitom produkovány s minimální emisní stopou.
Termín gastroodpad se často zaměňuje s bioodpadem. Jaký je mezi nimi rozdíl?
Bioodpad je biologicky rozložitelný, kompostovatelný odpad především rostlinného
původu. Patří sem zejména:
• Slupky a odřezky ovoce a zeleniny
• Zbytky jídel rostlinného původu
• Kávová sedlina
• Skořápky vajec a ořechů
• Zvadlé květiny, zemina z květináčů
Naopak sem nepatří:
• Obaly, sáčky (ani kompostovatelné)
• Živočišné a mléčné zbytky
• Kuchyňský olej
Zatímco Gastroodpad je:
• Kuchyňský odpad
• Prošlé nebo nezkonzumované potraviny, které mohou být v původním balení (kromě skla)
A nepatří do něj:
• Větve, listy a podobný odpad ze zahrad
• Jedlé oleje a tuky, které se třídí do speciálního kontejneru
Každopádně místa ve vašem okolí, kam gastroodpad a bioodpad správně patří, nyní můžete snadno vyhledat díky www.KAMsNIM.cz.