Zdravá výživa

Stravou proti rakovině

Rakovina je postrachem našeho věku. Objevuje se v mnoha rodinách, nikam před ní neutečeme. Lékařské týmy celého světa hledají zázračný lék, který by nás zbavil strachu z této takřka neléčitelné choroby. Opravdu účinný lék ale vždy musí postihovat příčinu onemocnění, jinak nevede k odstranění problému, pouze jeho oddálení či propuknutí na jiném místě.

PROČ VZNIKÁ RAKOVINA?

Odpověď na tuto otázku je podmínkou pro skutečné léčení. A právě zde narážíme na obrovskou, těžko překonatelnou bariéru. Příčin vzniku rakoviny je mnoho, a to dokonce u jednoho člověka. Většina z nich na sebe navazuje. Jako prevenci i při léčbě nádorového onemocnění je třeba odstranit co nejvíc příčin. Čím víc jich odstraníme, tím větší máme naději na účinnou prevenci či léčbu.
Příčin rakoviny je mnoho a jsou všeobecně známé. Jen namátkou jmenujme: stresy, geopatogenní zóny, toxiny v ovzduší, ve vodě a jídle, nedostatek pohybu, dědičné dispozice...
Ze zkušenosti víme, že jednou ze základních příčin rakovinného bujení je nevhodná strava. Víme to již dlouho a na sobě i našich pacientech jsme odzkoušeli preventivní a léčebný účinek stravy. Když se v posledních letech začalo i v našem tisku psát o vlivu volných radikálů a antioxidantů na vývoj rakoviny, velmi nás to potěšilo, protože to je jedno ze zdůvodnění účinků stravy na naše zdraví.
Volné radikály jsou volné shluky atomů s nepárovými elektrony v orbitu. Většinou jde o nevyvážené atomy kyslíku, které na sebe přitahují elektrony z uspořádaných struktur. Tím vyvolávají řetězovou reakcí, která narušuje buněčnou membránu a ohrožuje tím tkáně. Volné radikály vznikají v překyseleném prostředí, které vytváříme hlavně stravou. Nejvíce zakyseluje nadbytek bílkovin, tuku, rafinovaný cukr, bílá mouka a ve svém důsledku i mléko. Když se podíváme na jídelníček běžného člověka, zhrozíme se, neboť 90 % stravy je kyselinotvorné. Volné radikály tedy mají živnou půdu. K tomu, samozřejmě, přispívá i negativní vliv okolí, jako je kouření, exhalace, záření, chemicky upravená potrava apod.

LÉČIVÉ ANTIOXIDANTY

Uvedené oxidativní procesy je třeba tlumit a k tomu slouží látky nazývané antioxidanty. Potlačují činnost volných radikálů. Ze základních antioxidantů můžeme jmenovat například vitamíny A, C, E, prvky jako selen a další. Uvedené látky najdeme hlavně v přírodních produktech, jako je například chemicky neupravovaná či nekonzervovaná zelenina. Účinky látek jsou větší, pokud je přijímáme v přirozené formě. V přírodních produktech jsou takové poměry minerálů a vitamínů, aby došlo k jejich správnému vstřebávání a metabolismu. Proto je nesrovnatelně účinnější zdravě jíst, než polykat chemicky upravené pilulky. Pokud se spolehneme jen na pilulky, byť inzerované jako sebepřírodnější, a nezměníme stravu, bude nám to máloco platné. V indikovaných případech je sice dobré tyto přírodní koncentráty v podobě léku přijímat, ale nikdy nesmíme zapomínat na změnu stravy.
Jaká by tedy měla být strava působící preventivně proti růstu nádorů? Odborníci už vědí, že by taková strava v mnoha případech mohla být i vydatnou pomocí při jejich léčbě. Měla by se skládat z krátce tepelně upravené zeleniny, která se konzumuje hned po uvaření. Méně by mělo být zeleniny syrové. Nesmí se zapomínat na denní přísun zeleniny kvašené, která je silným antioxidantem. Další složkou potravy by měly být celozrnné obilovny, a to ve formě celého uvařené zrna (rýže natural, jáhly, kroupy, pohanka, ječmen atd.), luštěniny a výrobky z nich (tofu, tempeh, nato). Podle stavu organismu - z preventivních či léčebných důvodů - přidáváme určitý díl ryb, drůbeže, ovoce, semen, ořechů apod. Nesmí se zapomínat na to, že je třeba vysadit všechny pokrmy chemicky upravené, stabilizované, barvené, nadměrné množství soli a mléčné výrobky. Uvedená strava nejen obsahuje vše potřebné, ale zároveň může být pestrá, chutná, při dobré úpravě lahodit chuťovým buňkám i oku. Je tragédií, že na našich onkologických klinikách tyto zkušenosti stále odmíátají vzít na vědomí.

S prevencí rakoviny musí každý začít sám u sebe a u svého každodenního životního stylu. Jak v REGENERACI často zdůrazňujeme, nikdo jiný to za nás neudělá. Ani nemocní ale nemusejí házet flintu do žita. Šanci na vyléčení jim dává aktivní zapojení se do procesu léčby jak vyvážnou stravou, tak cvičením a prací na své psychice. Výsledky pak rozhodně stojí za to.

JUDr. Vladimíra STRNADELOVÁ, Jan ZERZÁN
Poznámka redakce: Podrobnosti o vlivu stravy na onkologická onemocnění najdete např. v knize prof. V. Palisy Velká neznámá aneb jde o život * Nový pohled na rakovinu - příčiny, prevence, imunita. O knize jsme podrobně informovali v REGENERACI č. 3/96 v článku Všem, kdo chtějí vědět. Vydal Eminent.