Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Do oblastí postižených povodněmi míří peníze i materiální pomoc

21. 8. 2002 - PRAHA [Radio Praha]

Stejně jako jiné humanitární organizace, pomáhá po celém území České republiky postiženém povodní i Sdružení Česká katolická charita. Například v Praze a Středočeském kraji rozvezla od počátku povodní Arcidiecézní charita Praha více než sto tun materiální pomoci. Na pomoc přispívají nejen lidé a organizace z hlavního města i jeho okolí, ale i ostatní diecéze z Ostravy, Olomouce, Brna a Hradce Králové.

"Vždy je to po dohodě s danou obecní samosprávou. Zjišťujeme škody a monitorujeme, kteří lidé jsou na tom nejhůře. Především se to týká starších lidí, opuštěných maminek s dětmi, početných rodin, popřípadě rodin s handicapovaným členem. Zkrátka lidí, kteří jsou ve stížené situaci oproti běžným rodinám, přestože postižení povední je menší."

Kromě pracovníků z krizových center se na evakuaci obavatel i na odstraňování následných škod podílejí dobrovolníci z celé republiky. Podílejí se na výdeji oděvů z charitního šatníku, monitotují situaci v regionu, zajišťují společně koordinaci pomoci s jednotlivými obvodními úřady a distribuci materiální pomoci do evakuačních středisek. Zajímalo nás, kolik dobrovolníků se přihlásilo a co je k tomu motivuje.

"Konkrétně v Praze pracuje 200 - 300 dobrovolníků a co je vede k pomoci druhým? Hodně lidí se například hlásí do českobudějovického kraje z jihomoravského regionu, kde zažili povodeň v roce 1997. Tím že si obdobnou situaci prožili sami, a ví co obnáší, dobře si své pocity pamatují a to je motivace k tomu, aby se rozjeli do těch postižených míst a pomohli druhým lidem."

Královéhradecká diecézní charita vypravila v úterý ráno z Hradce Králové dva autobusy dobrovolníků, kteří budou pomáhat s úklidem po ničivých záplavách v okolí Prahy. V Letech, Černošicích a Dobřichovicích zůstane sedm desítek dobrovolníků z východních Čech zřejmě do neděle. Hradecké středisko eviduje ještě dalších asi 30 dobrovolníků, o jejichž umístění v záplavových lokalitách se dosud nerozhodlo. Nejspíš budou vysláni na Litoměřicko, kde záplavy zasáhly přes 30 obcí. Východočeské dobrovolníky neodradily ani zprávy o možné nákaze infekcí v postižených oblastech. Z Hradce Králové už dříve odjela do středních Čech pomáhat zaplaveným oblastem skupina studentů vojenské lékařské akademie. Druhá skupina zamířila v neděli zase na sever Čech. Jak nám potvrdila mluvčí pražské arcidiecézní charity, kromě humanitární a materiální pomoci je ale hlavně pochopitelně třeba finančních prostředků.

"Je určitě možné poslat dar, zvlášť pokud má někdo k určité obci nebo celé oblasti osobní vztah, a podpořit tím konkrétně její obnovu. Pokud by někdo chtěl přispět finančním darem, může tak učinit na centrální konto Sdružení České katolické charity, které je určeno právě k těmto účelům. Vybrané peníze jdou opravdu na pomoc konkrétním lidem."

Tolik mluvčí pražské arcidiecézní charity Marta Fišerová. Číslo povodňového konta 103 100 92 64 / 550 je zřízeno u Raiffeisenbank.


Gabriela Valcová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz