Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Světový den boje proti AIDS je 1. prosince

1. 12. 2005 - PRAHA [BBC]

-Světový den boje proti AIDS se slaví od roku 1988. Dosud na AIDS zemřelo nejméně 20 milionů lidí/Foto BBC -
-Světový den boje proti AIDS se slaví od roku 1988. Dosud na AIDS zemřelo nejméně 20 milionů lidí/Foto BBC -
Připomínky Světového dne boje proti AIDS v Jižní Africe poznamenaly ostré spory mezi vládou a aktivisty o to, jakým způsobem nejlépe bránit hrozící pandemii. Zhruba pět milionů Jihoafričanů je HIV pozitivních a z důvodů souvisejících s AIDS zemřou v této zemi stovky lidí denně. Jihoafrická republika je tak zemí s největším počtem obyvatel nakažených virem HIV. Česnek a olivový olej

Jihoafrická ministryně zdravotnictví Manto Tshabalala-Msimangová vystoupila v celostátním rozhlasovém pořadu. Vždy odmítala význam antiretrovirálních léků a připomínala, že pro pacienty s HIV je stejně důležité užívat česnek a olivový olej.

Proto se jí dnes posluchači opakovaně ptali, jestli by jako pacientka s HIV sáhla po antiretrovirálních medikamentech. Ministryně odpovídala vyhýbavě. "Řekla jsem, že antiretrovirální přípravky nejsou léky," připomněla ministryně zdravotnictví s tím, že se za svůj výrok nemusí omlouvat.

Může prý ale říci, že léčba má být mnohostranná. Má k ní patřit správná výživa, dieta, tradiční léčiva a ne pouze antiretrovirální léky. Aktivisté bojující proti AIDS tvrdí, že vlažný postoj ministryně k moderním lékům zpomaluje jejich distribuci.

Je-li však postoj ministryně zdravotnictví k léčbě AIDS matoucí, pak prezident Jižní Afriky, Thabo Mbeki, se boje proti AIDS odmítá účastnit úplně. Mluvčí jeho kanceláře řekla, že prezident je v zahraničí a nechce Den boje s AIDS vůbec komentovat.

Výzva OSN

Agentura OSN UNAIDS vyzývá k tomu, aby státy přispěly dalšími penězi na boj proti této nemoci. Podle OSN se proti AIDS musí postupovat na všech frontách. Počet nakažených lidí přesáhl čtyřicet milionů.

OSN uvádí, že v boji proti AIDS je třeba se zaměřit více na prevenci, léčení a širší pomoc. Podle agentury pro boj proti AIDS při OSN je nutné si uvědomit, že tato nemoc představuje závažnou globální hrozbu, a proto je také třeba na ni mimořádně reagovat.

1. prosinec byl vyhlášen světovým dnem boje proti AIDS Světovou zdravotnickou organizací z podnětu mezinárodní konference o AIDS v Londýně v lednu 1988; slaví se od roku 1988.

Ředitel agentury UNAIDS Peter Piot prohlásil, že by se mohlo stát, že svět nebude schopen držet krok s narůstajícím počtem osob nakažených virem HIV a s počtem úmrtí spojených s nemocí AIDS.

Ze zkušeností z jiných epidemií podle Piota vyplývá, že je nutná zásadní investice, která by přerušila šíření nákazy, pomohla již postiženým k lepší kvalitě života a možná by i zvrátila šíření této nemoci.

AIDS ve světě

UNAIDS uvádí, že náchylnost k onemocnění ovlivňuje chudoba a pohlaví. V samotné Jihoafrické republice se ročně virem HIV infikuje 45 000 dětí ještě před narozením.

V současné době je virem HIV nakaženo více než 40 milionů lidí. Od roku 1981, kdy byla poprvé popsána nemoc AIDS, na ni zemřelo více než 20 milionů nemocných.

Světový den boje proti AIDS se připomíná také v České republice. Společnost pro plánování rodiny a sexuální výchovu pořádá sbírku Červená stužka. Její výtěžek půjde na provozování Domu světla, který nabízí bezplatné anonymní testování a pomoc nemocným.

Velká akce v Brazílii

Brazilská vláda hodlá v rámci boje proti AIDS během příštího roku rozdat miliardu kondomů. Ministr zdravotnictví Saraiva Felipe prohlásil, že by měl tento plán napomoci výstavbě státní továrny na výrobu kondomů, která bude podle Brazílie první svého druhu na světě.

Ministr Felipe v předvečer světového dne boje proti AIDS prohlásil, že jeho země vede v prosazování bezpečného sexu. Jeho přístup je ale ránou pod pás pro Vatikán, který minulý týden zakázal populární brazilské zpěvačce Daniele Mercuryové zúčastnit se vánočního koncertu poté, co hodnostáři zjistili, že zpěvačka během minulého karnevalu v Brazílii propagovala používání kondomů.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související komentáře

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz