Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Úřad se rozhodnul zlikvidovat Medáky, zachování kulturní nabídky je pouze zdánlivé

16. 5. 2002 - Martin Skalský, Medáci

Na včerejším jednání rozhodli radní Prahy 6 o výsledcích výběrových řízení na dva objekty ve Starostřešovické ulici. Tyto domky již od roku 1995 užívá Dobročinný spolek Medáků a pořádá zde pravidelné kulturní a vzdělávací aktivity pro širokou veřejnost. Třetí z domků, spravovaných Medáky, se nachází v ulici Nad hradním vodojemem. Radní chtějí Medákům pronajmout pouze jeden ze tří domků. Medáci tvrdí, že v takovém případě nejsou schopni pokračovat v kulturní činnosti. Jejich projekt je natolik široký, že se do prostor jediného malého domku nevejde. Od financování zúženého projektu pravděpodobně odstoupí i holandská nadace a řada partnerských organizací.

„Nejnovější rozhodnutí radních Prahy 6 je dalším z kroků, kterými se nás již dva roky snaží zlikvidovat,“ říká předseda Dobročinného spolku Medáků Martin Skalský. „Kritizujeme devastaci historických hodnot starých Střešovic, kterou umožnil obvodní úřad, a působíme v objektech, které mají velkou tržní cenu. Proto máme odejít.“ Medáci nyní zvažují, zda se budou proti rozhodnutí úřadu nějak bránit nebo zda své aktivity zcela ukončí. Rozhodování podléhá projednání s více než třiceti partnerskými organizacemi a členy odborné rady, mezi kterými jsou hudebník Jan Burian, rektor AVU Jiří Kotalík,i sociolog Bohuslav Blažek či místní farář Pavel Pokorný.

Původní projekt, který Medáci Praze 6 nabízeli, počítal s vybudováním zázemí pro soudobou tvorbu mladých umělců a přednášky, ateliéru pro dětské výtvarné a pohybové dílny a Dokumentačního centra pro venkovskou architekturu s veřejnou knihovnou a archivem. Medáci Praze 6 prostřednictvím svých finančních partnerů nabídli investici téměř 6 miliónů korun a provozování kulturního centra po dobu 15-ti let. Mimo to se zavázali zřídit veřejný park ve Starostřešovické ulici nákladem dalších 3 miliónů. Ani finanční argument však radní nepřesvědčil, stejně jako tisíce návštěvníků kulturních programů, petice místních občanů a desítky významných osobností, které Medáky podporují.

Objekty, užívané Spolkem Medáků, patřily až do konce roku 2000 magistrátu hlavního města Prahy. Starosta Prahy 6 Pavel Bém přitom Medáky veřejně podporoval a hodnotil jejich činnost jako veřejně prospěšnou. Poté přešly tři střešovické domky do správy Prahy 6 a úřad zahájil masivní kampaň na ukončení činnosti Medáků. Do Střešovic byla dvakrát vyslána firma, která měla zajistit vyklizení objektů, Medáky navíc vyšetřuje Policie ČR a probíhá soudní řízení. Posledním – a nejzávažnějším – krokem úřadu je právě včerejší rozhodnutí o výběrových řízeních.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz