Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Konopí jako užitková rostlina

10. 5. 2002 - PRAHA [Econnect]

Občanské sdružení KONOPA - logoOblečení, balzám na rty, barvy, batohy, snowboardy, šampony i vložky do bot. A také marihuana. To vše a ještě mnohem víc se dá vyrobit z rostliny zvané konopí. Dozvíte se to na internetových stránkách občanského sdružení KONOPA. Cílem této neziskové organizace je informovat veřejnost o možnostech využití konopí v zemědělství, průmyslu, potravinářství, ekologii a v neposlední řadě i v medicíně.

Sdružení upozorňuje na to, že ne všichni pěstitelé konopí jej používají jako drogu. Kromě výše uvedených výrobků byl prokázán přínos konopí také v oblasti lékařského využití. Stránky Konopa se odvolávají na zprávu Lékařského institutu Národní akademie věd USA z března 1999. Klinické účinky marihuany jsou prokázané při odstraňování nevolností doprovázejících chemoterapii, kromě toho snižuje nitrooční tlak u nemocných se zeleným zákalem a zmírňuje bolesti u pacientů s roztroušenou sklerózou. Příznivě působí také při léčbě Parkinsonovy nemoci. Čeští lékaři však svým pacientům tuto látku nesmějí ani doporučit.

Občanské sdružení KONOPA bylo jedním z organizátorů happeningu na podporu legalizace konopí a proti omezování svobody projevu, který se konal 3. května na Letenské pláni v Praze. Obdobná akce proběhla v tento den na dalších 170 místech ve světě v rámci mezinárodní kampaně The Million Marijuana March. Snahou pořadatelů bylo vyvrátit existující mýty o marihuaně a poukázat na další možné využití konopných rostlin. Protestovali také proti poslední „protidrogové“ novele trestního zákona (§188a) má začít platit v červenci. Ta zakazuje podněcovat k užívání zakázaných drog prostřednictvím filmu, tisku nebo internetu. Zákaz se vztahuje i na marihuanu a za jeho porušení hrozí až pět let vězení. Pacienti, kterým by mohlo konopí pomoci, se tak o jeho účincích už nedozvědí ani z médií.

Na stránkách Konopa najdete kromě výše uvedeného také ukázky konopného oblečení, seznam průmyslových pěstitelů a zpracovatelů konopí v České republice, články a studie o možném využití této rostliny a další související informace.


Michaela Klečková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Michaela Klečková

studentka žurnalistiky na FSV UK, v Econnectu je na stáži v rámci programu Nadace VIA

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz