Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Naděje pro dělnickou kolonii Buďánka

25. 3. 2002 -, Econnect/Buďánka pro budoucnost

Sdružení Buďánka pro budoucnost připravuje znovuotevření staré dělnické kolonie Buďánka v pražských Košířích na Praze 5. V areálu plánuje zrealizovat nové vzdělávací, konferenční a společenské centrum. Po rekonstrukci mají Buďánka znovu vypadat jako ve svých nejlepších letech. Malé útulné domky zůstanou zachovány, navíc přibude několik obchůdků s výrobky zdravé ekonomiky, vegetariánská restaurace a park.

Pohled na kolonii Buďánka

O budoucnosti Buďánek, kterou tvoří 15 dělnických domků, se diskutuje již dlouho. Od počátku 90. let 20. století., kdy byla kolonie vyhlášena památkovou zónou, jim již několikrát hrozila úplná či částečná demolice. Střídavě se o Buďánkách hovořilo jako o budoucím pařížském Montmarteru a pak zas jako o doupěti narkomanů a bezdomovců. Ve skutečnosti patří kolonie pocházející z 1. poloviny 19. století k jednomu z posledních dochovaných příkladů dobového urbanistického souboru a vytváří dosud neporušený unikátní urbanistický celek na území tzv. Velké Prahy.

S myšlenkou obnovy kolonie přišla v červnu minulého roku Ekumenická akademie Praha a zaujala tím nejedno občanské sdružení. Postupně se začala rodit ucelenější idea, jakým směrem projekt směřovat. Výsledkem plánování byl vznik Sdružení Buďánka pro budoucnost (Sdružení) s vizí vytvořit projekt ze společně sdílených hodnot míru, spravedlnosti, ochrany přírody a prosazování lidské důstojnosti a práv. Členy sdružení jsou následující organizace: Centrum pro dopravu a energetiku, Diakonie Českobratrské církve evangelické - Středisko ekonomicko sociálních aktivit Most (SESAM), Ekumenická akademie Praha, Hnutí Duha/Přátelé Země ČR, Pravoslavná akademie Vilémov.

"Naším záměrem je vytvořit z Buďánek centrum, které bude sloužit pro pořádání vzdělávacích a kulturních aktivit zájemcům z Prahy i celé České republiky. Zároveň chceme zachovat duch místa, rekonstrukce i provoz budou plně respektovat režim památkové ochrany," říká Jiří Silný, ředitel Sdružení. Bude zde konferenční sál s kapacitou 140 osob, klubovny pro vzdělávací aktivity a workshopy, knihovna ekumenické, environmentální a společenskovědní literatury, ubytování hotelového typu a kanceláře neziskových organizací. Měly by být také obnoveny některé tradiční součásti kolonie. Vznikne tak vegetariánská restaurace a obchody zaměřené na alternativní produkty, biopotraviny, zboží "fair trade", výrobky charitativních zařízení apod. Zanedbaný prales uprostřed areálu se promění v parčík s dětským hřištěm.

V současné době se sdružení připravuje svůj projekt pro veřejnou obchodní soutěž, která má proběhnout v polovině tohoto roku. Otázkou však zůstává, zda současný majitel pozemku, Městská část Prahy 5, nakonec své rozhodnutí Buďánku pronajmout nezmění. Tyto dohady vyvolává fakt, že již několikrát termín soutěže posunula a nyní se hovoří i o demolici 5 domků v objektu. "Tato skutečnost může být jak pozitivní, tak negativní. Demolice nám může ušetřit 2 milióny nákladů na likvidaci domků ve velmi špatném stavu. Zároveň však může následně vyvolat nebezpečí zrušení památkové zóny" komentuje stav Ing. Blahoslav Mikolášek, manager projektu.

Silnou stránkou budoucího projektu je jeho snaha o otevřenost a participativnost, kterou má zajistit komunikace Sdružení s veřejností. Obnovená Buďánka se mají stát přirozenou součásti čtvrti a přinést jí pozitivní nabídky. Tomu má dopomoci i podíl veřejnosti na spoluvytváření projektu. Součástí realizace proto bude i využití komunitního plánování při přípravě projektu, kdy se budou moci vedle odborníků do plánování aktivit při vytváření definitivní podoby místa zapojit i obyvatelé čtvrti. Předběžný termín veřejné plánovací akce je červen tohoto roku.

A jak můžete pomoci Vy?

- Napsat dopis na podporu projektu adresovaný na Úřad Městké části Prahy 5, zástupce starosty Milan Jančík, Smíchovská radnice 236, Štefánikova 13, Praha 5
- Poslat finanční částku na účet sdružení Buďánka pro budoucnost u České spořitelny, Praha 10, Vršovické náměstí 67/8, č.ú.: 0292489329/0800.

Více informací najdete na stránkách sdružení Buďánka pro budoucnost.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz