Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Po kom to dítě je? – aneb filmová Mezipatra pošesté

3. 11. 2005 - BRNO [Econnect / STUD]

Už šestým ročníkem letos pokračuje festival gay a lesbických filmů Mezipatra. Festival zahájí zítra, tedy v pátek 4. listopadu, slavnostní večer s projekcí španělského snímku Medvídě v brněnském kině Scala a poté už se rozeběhne program nabitý kvalitními dlouhometrážními i krátkými filmy. Mezipatra letos v brněnských a pražských kinosálech promítnou téměř šedesát snímků z celého světa, které přibližují historii, životní styl, osudy a kulturu gay a lesbické minority.

Festival bude v Brně v kinech Art a Scala probíhat do 12. listopadu a o dva dny později se přesouvá do pražského Světozoru, kde 20. listopadu Mezipatra skončí. "Ústředním tématem je pro nás letos dětství jako období bez předsudků a rodinné vztahy a rodičovství gayů a leseb. Právě gay a lesbické páry, které vychovávají děti jsou pro většinovou společnost dosud velké tabu. My k tomuto tématu uvádíme tři dokumenty – Otcovský instinkt, Táta a taťka, Máma Máša a dva hrané filmy – Medvídě a Výrobna dospělých," přibližuje podobu letošních Mezipater ředitel festivalu Aleš Rumpál. Právě španělský snímek Medvídě se stal jedním z nejúspěšnějších gay snímků posledního roku na světových festivalech. Mezipatra ale lákají třeba i na britský snímek Moje léto lásky (My Summer of Love) z roku 2005, který festival uvádí v distribuční předpremiéře.

Lesby a gayové nespadli z nebe

Lidé preferující osoby stejného pohlaví se narodili do heterosexuálních rodin a jsou jejich součástí. Musejí se ale vypořádat s očekáváními rodičů, kteří jen ztěží bývají připraveni na to, že syn přivede do rodiny chlapce nebo dcera dívku. Lesby a gayové se ale také dostávají z role dětí do role rodičů a snaží se svou orientaci a partnerský vztah maskovat a upozaďovat, aby své děti ochránili před dotěrnými otázkami a intolerancí okolí. Stávají se tak "neviditelnými". I na to chtějí letošní Mezipatra svou sekcí Po kom to dítě je? upozornit.

Programová nabídka bude bohatá a organizátoři lákají také na sekci BritTV, poctu britským filmařům, kteří na televizní obrazovce představují nezkreslené a různorodé portréty lidí s alternativní citovou orientací. "Díky podpoře Britské rady letos můžeme promítnout také kultovní britský seriál Queer As Folk. Tento seriál je jednoznačným důkazem, že televizní obrazovka nenabízí jen zábavu pro masy, ale je také tím pravým místem pro zobrazení alternativních životních stylů a postav představujících minority," popisuje Aleš Rumpel.

Festival Mezipatra tradičně uvádí retrospektivy režisérů a režisérek určitým způsobem důležitých pro problematiku sexuálních menšin. Tento rok se tak objeví čtyři filmy Němky tvořící v USA Moniky Treut, která je v současnosti považována za nejdůležitější německou nezávislou režisérku. Uvedeny budou snímky Virgin Machine (1988), Přijede otec! (1991), Ženy bez vychování (1992) a Gendernauti – Putování po genderových identitách (1999). Monika Treut navštíví u příležitosti uvedení retrospektivy svých filmů pražskou část festivalu.

Soutěžní přehlídka gay a lesbických snímků se 14. listopadu přesune do Prahy, kde celý filmový maratón vyvrcholí vyhlášením vítězných snímků v neděli 20. listopadu v kině Světozor. Soutěžit se bude ve dvou kategoriích. Nejlepší hraný film vybere odborná porota, nejlepší krátký snímek zvolí studentská porota.

Doprovodný program: divadlo, diskuse, výstavy i večírky

Vedle hlavních festivalových projekcí se uskuteční řada doprovodných akcí. Účastníci festivalu se mohou těšit na několik představení v brněnském Divadle v 7 a půl - mimo jiné Hanebný polibek aneb Zneuctění mrtvé panny a jiné hrůzohry v provedení Perfidního divadla, hru Královna K., kterou odehraje Divadelní soubor Ti druzí, americkou komedii Nevyléčitelní v podání výběru známých komediálních herců a hereček několika bratislavských divadelních scén, hru Thelma & Louise Divadla v 7 a půl. Balet Národního divadla v Brně uvede při této příležitosti premiéru tanečně činoherního dramatu Úplné zatmění, motivovaného vztahem "prokletých básníků" Rimbauda a Verlaina. V Praze se pak mohou diváci těšit například na jevištní causerii Divadla Ungelt Ráno když vstávám..., představení divadla Komedie Hořké slzy Petry von Kantové. Připraveno je také několik fotografických výstav – En face fabule Josefa Rabary, Rodinný portrét Jany Štěpánové nebo souborná výstava ilustračních portrétů g/l rodičů Family Reunion.

Na Mezipatra lidé mohou přijít i debatovat. Například o tom, že v české společnosti přetrvávají předsudky o gayích, lesbách a jejich možnostech vychovávat děti, což je ještě posíleno přetrvávajícími tradičními představami o fungujícím modelu nukleární rodiny založené na přísném rozdělení rodových rolí. Společenská představa o nutnosti šíření takového modelu výchovou navíc ztěžuje a stigmatizuje jak g/l páry, tak i svobodné nebo rozvedené matky či otce usilující o svěření dítěte do péče nebo otce na rodičovské dovolené. Diskuse o gay a lesbickém rodičovství Family Reunion proto přinese informace o tom, jak gay a lesbické rodiny vznikají, jak fungují a s jakými problémy se potýkají, ale rovněž možnost výměny názorů na to, co pro současnou společnost znamenají.

V cyklu Fórum ČT navíc Mezipatra uvedou psychokrimi Ivana Pokorného "Smrt pedofila", jehož příběh se odehrává v současnosti, v jedné z našich mužských věznic. Připraven je také blok s tvůrci televizního měsíčníku LeGaTo, který je určen jak lesbické, gay a transgender komunitě, tak i široké veřejnosti.

Mezipatra slibují také festivalové večírky. V sobotu 12. listopadu mohou návštěvníci přijít do brněnského klubu Fléda na Big Bruno Night, jehož hlavní hvězdou bude sám Bruno Ferrari. Ten se stal známým v roce 1999, kdy se svými přáteli vytvořil kabaret Zlatá kozačka, zaštítěný heslem "Minimální snaha maximální styl", později vydal dnes zcela rozebrané album Peep Sound. Pražská party Wow! odstartuje 16. listopadu v klubu Mecca – tam se objeví i amsterodamský DJ, promotér a producent v jedné osobě Joost van Bellen, který je jednou z klíčových osobností holandské klubové scény.

Nemůžete adoptovat dítě? Adoptujte film!

S hlavním tématem festivalu koresponduje je možnost stát se filmovým adoptivním rodičem. Organizátoři Mezipater se letos rozhodli vynahradit gayům a lesbám nedostatečnost české legislativy a umožnit jim stát se alespoň filmovými adoptivními rodiči: minimální částkou pěti set korun dárci mohou přispět k tomu, že na festivalu budou promítnuty filmy, které otevřeně hovoří o gay a lesbické problematice a snaží se mazat mýty, které o této komunitě panují. "Adoptivní rodiče" filmu na oplátku získají volné vstupenky a před samotnou projekcí, pouze s jejich souhlasem, budou zveřejněna jejich jména.(Pokud si to budou adoptivní rodiče přát, zaručují naopak pořadatelé naprostou anonymitu.

Filmový festival vznikl už v roce 2000, tehdy ještě s názvem Duha nad Brnem; jméno Mezipatra festival získal o dva roky později. Filmovou přehlídku organizuje brněnské sdružení STUD s cílem poskytnout majoritní společnosti impulz k poznání lesbické, bisexuální a transgender problematiky. Mezipatra mají přiblížit život jednotlivců sexuálních minorit, jejich osobitou kulturu a historii, a přispět tak k přirozenému pronikání této minority do povědomí společnosti jako její neoddělitelné součásti. Od prvního ročníku, kdy festival navštívilo osm set diváků, vzrostla návštěvnost na desetinásobek a publikem zdaleka nejsou jen příslušníci sexuálních menšin - z průzkumu publika loňského ročníku vyplynulo, že mezi návštěvníky bylo stejné procento heterosexuálů jako homosexuálů.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz