Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ropák Švarc zatím svůj spor s Dětmi Země nevyhrál

10. 8. 2005 -, Econnect

Spor o ochranu osobnosti za Ropáka roku 2002 pokračuje. Vrchní soud v Olomouci totiž zrušil rozsudek brněnského Krajského soudu, který organizaci Děti Země uložil omluvit se předsedovi představenstva Spolany Pavlu Švarcovi. Ten získal titul Ropák roku 2002 a podal žalobu na ochranu osobnosti kvůli jednomu z důvodů své nominace – Děti Země mezi důvody uvedly Švarcovu osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení.

Soudní spor probíhá už dva roky, Krajský soud v Brně v únoru loňského roku vydal rozhodnutí, že Švarcova důstojnost a čest byly tímto bodem nominace poškozeny. Soud tehdy uložil Dětem Země povinnost omluvit se a odstranit veškerá tvrzení, která se Švarcovy angažovanosti ve sporné záležitosti týkala, ze svých prezentací. Vítěz ankety Ropák roku 2002 původně požadoval od Dětí Země také částku sto tisíc korun, od toho však během soudního řízení ustoupil.

Spor po rozhodnutí Vrchního soudu není u konce, další jednání u soudu v Brně je naplánováno na konec září. "Jsme samozřejmě potěšeni, protože Vrchní soud uznal, že nebyli vyslechnuti naši svědci a že sporný výrok je nutné brát jako hodnotící kritiku a ne jako skutkové tvrzení," říká Miroslav Patrik z brněnské pobočky Dětí Země, který anketu Ropák roku vyhlašuje.

Sdružení vítá, že jím navržení svědci budou nyní moci doložit, že se Švarc při řešení sanace budov napadených dioxiny ve Spolaně angažoval ve prospěch jedné technologie. Na tu však tehdy měla v České republice licenci jen jediná firma, takže výběrové řízení nebylo nutné vyhlašovat. "Sanace těchto dioxinových budov právě ve Spolaně probíhá a je určitě škoda, že nevíme, zda zvolená technologie BCD bez výběrového řízení je skutečně ta nejvhodnější," říká Miroslav Patrik.

Generální ředitel a předseda představenstva Unipetrolu a zároveň předseda představenstva Spolany Pavel Švarc se stal Ropákem roku 2002 z celkem osmi důvodů. Kromě osobní angažovanosti v přidělení zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení jej ochránci přírody kritizovali za hlavní zodpovědnost při únicích toxických látek ze Spolany při povodních v srpnu roku 2002 i mimo ně, ale také za nedostatečné protipovodňové zabezpečení objektů a pozemků ve Spolaně zamořených rtutí a dioxiny. Dalšími důvody zvolení Švarce Ropákem roku bylo jeho systematické odmítání převzetí odpovědnosti za vzniklé škody a za neochotu odškodnit občany postižené úniky toxických látek ze Spolany, žádné nebo pozdní a neúplné poskytování informací souvisejících s kontaminací Spolany a jejího okolí veřejnosti, ale také bagatelizování zdravotních a ekologických rizik vyvolávaných starými ekologickými zátěžemi, průmyslovými haváriemi a povodněmi ve Spolaně.

Švarcovi Děti Země vyčítají též hlavní zodpovědnost a osobní angažovanost při urychleném spouštění nejnebezpečnějších technologií chlorové chemie bez dokončené bezpečnostní zprávy Spolany a jejího projednání s veřejností. Cenu za nejhorší čin proti životnímu prostředí získal také za ignorování výzev ke zjištění znečištění Spolany toxickými látkami, jako jsou polychlorované dibenzodioxiny a dibenzofurany či polychlorované bifenyly. Soudní spor sdružení s Pavlem Švarcem bude pokračovat v září. Děti Země ale zůstávají u přesvědčení, že bez ohledu na budoucí výsledek tohoto soudního sporu bylo zvolení Švarce Ropákem roku 2002 oprávněné.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související odkazy
Anketa Ropák roku

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz