Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zimbabwe: násilné demolice v chudinských čtvrtích

13. 7. 2005 - PRAHA [Econnect / Amnesty International]

Lidé jsou vyháněni ze svých domovů a celé komunity zůstávají bez přístřeší, mnozí z postižených navíc přišli o obživu. To je důsledek násilných demolicí v chudinských čtvrtích v řadě měst v Zimbabwe. Demolice nařídila vláda prezidenta Mugabeho – takové pohrdáním lidskými právy šokovalo mezinárodní organizace, které situaci v zemi sledují. Zprávu zveřejnila Amnesty International.

"Vládou nařízené demolice již několik týdnů probíhají v osadách v mnoha částech země v rámci akce nazvané 'Operace Murambatsvina', což volně přeloženo znamená 'zbavit se odpadu'. Oficiálně se ale hovoří o operaci k nastolení pořádku. K demolicím a vyhánění dochází bez předchozího upozornění, bez rozhodnutí soudu. Použití síly je rozhodně nepřiměřené – domy jsou vypalovány, majetek je ničen. Bylo hlášeno také fyzické násilí," uvedla mluvčí Amnesty International v ČR Eva Dobrovolná.

Organizace zaznamenala, že 26. května policie vyhnala více než deset tisíc lidí lidí v osadě Hatcliffe Extension v severní části hlavního města Harare. Policisté ničili příbytky, rodiny pak neměly kam jít a přespávaly na ulici. Tento zásah vedl organizace k obavě, že podobná operace může postihnout také sídliště Porta Farm a své obavy opakovaně sdělila vládě Zimbabwe. Vláda se totiž pokusila vyhnat obyvatele této lokality již loni v září, a to za použití slzného plynu a nepřiměřené síly. Nejméně jedenáct osob přišlo při akci o život.

Obavy obránců lidských práv se bohužel potvrdily a v minulých dnech policie do Porta Farm opět vtrhla. Místní lidskoprávní organizace uvádějí, že při chaotickém masovém vyhánění zemřely nejméně tři osoby, včetně těhotné ženy a čtyřletého dítěte. Bližší informace však zůstávají nejasné. "Usedlost Porta Farm byla nakonec zcela zdemolována. Mnoho jejích obyvatel policisté naložili do dodávek a zatím není jasné, kam je odvezli," upozornil Kolawole Olanijan, ředitel afrického programu AI.

Podle některých informací byli lidé převáženi do Calendonia Farm, která je označována jako tranzitní tábor. Amnesty International se obává, že podmínky v této lokalitě jsou velmi nedostačující, hrozí nedostatek prostoru, vody a hygienických potřeb.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz