Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Počet utýraných psů při pokusech se zvyšuje, přestože jich vědci potřebují stále méně

17. 8. 2021 - PRAHA [Econnect / Svoboda zvířat]

Více psů, prasat a pokusů, které způsobují těžké utrpení
Evropská komise ve svých statistikách dále zveřejňuje, že při pokusech bylo zneužito přes 25 tisíc psů, 88 tisíc prasat (což je o 16 % více než v roce 2017) a 11 tisíc primátů. Pokusů klasifikovaných jako “způsobující těžké utrpení” a “způsobující střední utrpení” bylo provedeno bezmála na 5 milionech zvířat, ukazují statistiky.

Úspěšné metody pokusů bez zvířat existují
Česká republika je jedním ze šesti členských států, které stále zneužívají myši k produkci protilátek na léčbu infekčních chorob. Navzdory dostupnosti metod bez zvířat a důrazného doporučení Evropského centra pro validaci alternativních metod ukončit tuto zastaralou a krutou praktiku. Předsedkyně organizace Svoboda zvířat Barbora Bartušková Večlová doplňuje: ​​”I když je k dispozici čím dál více metod bez zvířat, do praxe se dostávají jen obtížně. Navíc stále neexistují žádné postihy za to, když se zneužívají zvířata i tam, kde jsou schválené jiné metody. Proto Svoboda zvířat s dalšími evropskými organizacemi pracují na kampani, která podpoří postupné ukončení pokusů na zvířatech v EU. Jen během července a srpna na tuto kampaň přispělo přes tisíc lidí a přispět můžete i Vy na Darujme.cz (https://www.darujme.cz/projekt/1204932).”

Desetitisíce zvířat trpí i v Čechách
Národ pejskařů, jak o sobě rádi tvrdíme, je na děsivé osmé příčce v počtu pokusů, jež využívají psy. Jejich počet vzrostl o 18% proti předchozímu roku. Česká republika bohužel zaznamenala i nárůst pokusů na koních (o 107 %) a králících (23 %). Mezi lety 2017 a 2018 také vzrostlo číslo pokusů, které způsobují zvířatům těžké utrpení. Takových pokusů se provedlo přes 23 tisíc (nárůst o 43 %).

Pokud byste potřebovali jakékoliv další informace, neváhejte se na nás obrátit na telefonním čísle 777 835 651 nebo e-mailové adrese: barbora.bartuskova.veclova@svobodazvirat.cz. V této složce (https://www.dropbox.com/sh/5tyswghv8n6069m/AABb3eTXf9f_A1nicjP9JiFHa?dl=0) najdete fotografie, které můžete použít v článku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz