Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dobrovolníci z Hnutí Brontosaurus odpracovali přes prázdniny na 35 tisíc hodin

1. 9. 2016 - BRNO [Econnect/Hnutí Brontosaurus]

Na letních akcích jedné z nejstarších českých neziskovek dobrovolníci pomáhali přírodě, památkám i lidem. Hodnota jejich práce se dá vyčíslit na téměř 5 milionů Kč.
Netypický formát zážitkových akcí spojených s dobrovolnickou pomocí přilákal stovky převážně mladých lidí, kteří vyrazili pomáhat jak v České republice, tak v dalších šesti zemích světa. V Indonésii, Indii, Rumunsku, Srbsku, na Ukrajině a nově také v Chorvatsku dobrovolníci pomáhali místním nebo i českým krajanům. „Hitem jsou dobrovolnické tábory pro rodiče s dětmi, kdy lidé, kteří dobrovolničili za studentských let, pokračují v pomoci přírodě a památkám i se svými dětmi,” doplňuje programový ředitel Hnutí Brontosaurus Dalimil Toman.

Přes 50 letních akcí a táborů poskytovalo široký záběr témat i různorodou náplň dobrovolnické pomoci. Už po třiatřicáté skoro celé dva měsíce probíhala pomoc při obnově hradu Lukov, kde se za prázdniny vystřídalo na 100 mladých lidí. Zkušení Lukovští organizátoři se nyní také pouští do zpřístupnění hradu Templštejn na Vysočině. Také po dvaadvacáté dobrovolníci pokosili několik hektarů karpatských luk, čímž udržují druhovou pestrost lokality a pomáhají ochraně vzácných orchidejí. Dále brontosauři oživovali zaniklou osadu Zastávka nebo pomáhali handicapovaným zvířatům.

Páté výročí oslavilo značení turistických na Ukrajině, kterým tam Hnutí Brontosaurus podporuje šetrný turistický ruch. Za dobu jeho působení se povedlo vyznačit na 300 kilometrů turistických stezek.Po deváté také Brontosauři vyrazili do Malého Tibetu, kde pomáhají se stavbou a výukou na tamní škole.

Dobrovolníci v zahraničí tradičně pomáhají i českým krajanům. Například v srbském Banátu. „Jsme moc spokojeni, že společně s mladými lidmi z České republiky děláme něco pro naši obec,“ říká starosta Českého sela Ladislav Tesař. „S Brontosaury spolupracujeme rádi, vždy to tady velmi ožije. Doufám, že budeme pokračovat i v dalších letech“ dodává.

Specifickou akcí je zážitkový organizátorský kurs Cestičky 2.0, který letos vyškolil dvacítku nových organizátorů, kteří příští rok mohou uspořádat svoje vlastní dobrovolnické akce.

Prázdniny s Brontosaurem jsou nejstarší akcí svého druhu v Česku. První ročník nadšenci uspořádali v roce 1974. Od té doby brontosauři opravují hrady, pečují o prameny, pomáhají, kde je třeba. Spojení smysluplné práce, zážitků a nových přátel každoročně přiláká na 1 200 účastníků.

Hnutí Brontosaurus je uskupení převážně mladých lidí do 26 let, kterým není lhostejný svět, ve kterém žijí. Propojují proto smysluplnou práci pro přírodu, památky i lidi s netradičními zážitky a zábavou. Jsou nezávislí a otevření novým myšlenkám. Každoročně s nimi vyráží na kosení orchidejových luk, sázení stromů, opravování hradů nebo třeba stavění školy v Himálajích tisíce dobrovolníků.

Letní akce Hnutí Brontosaurus podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministersvo vnitra.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz