Kuchařem roku se stal...
3.10.2015
Praha 10 [Asociace kuchařů a cukrářů ČR ]
Autor: Martina Vondrová, tel: 774 599 911
Záštitu nad soutěží: převzaly:
Ministryně Ministerstva pro místní rozvoj ČR – Ing. Karla Šlechtová
radní Magistrátu hl.m. Prahy - Ing. Mgr. Irena Ropková
generální ředitelka CzechTourism - doc. Ing. Monika Palatková, Ph.D.
Finále soutěže XII. ročníku se uskutečnilo 1. října 2015 na veletrhu FOR GASTRO & HOTEL na Výstavišti PVA EXPO Praha Letňany. Po sečtení výsledků odborné poroty se vítězem soutěže a titul:
„Kuchař roku 2015/2016“ získal: Kourek Tomáš – Corporate executive chef The Pub Praha
Soutěžní menu:
Předkrm: Bažantí paštika s lanýži a bažantí prso s gremolatou, fazolky mungo se slaninou, krekr z chia semínek, šípkové pyré a kapustové veloute
Hlavní chod: Kančí hřbet s líkooříškovým crumble, šalotkovo-malinové pyré, pohanka s liškami a klobáskou, pošírovaný tuřín, dýně a mango, jeřabinový curd
Dezert: Štrůdl z podzimního ovoce s pivním želé, ořechovou nougatinou, mandlovým frangipanem a skořicovou pěnou
Na druhém místě se umístil: Buchwaldek Pavel – šéfkuchař restaurace Zlatá Praha v Hotelu InterContinental
Soutěžní menu:
Předkrm: Pomalu vařený kuřecí hřbet, prach z vlašských ořechů, celerové pyré, marinovaný řapíkatý celer, celer pečený v soli, jalovcová omáčka
Hlavní chod: Pečené bažantí prso, dušené stehno, kapusta, houby, kaštanové pyré
Dezert: Makovec, švestkové pyré, švestky, zmrzlina z krémového sýra
Na třetím místě se umístil: Douša Přemysl - v současné době šéfkuchař restaurace Potrefená husa Albertov Praha
Soutěžní menu:
Předkrm: Roláda z bažantího prsa zabalená ve slanině a bránici s bramborovým pudinkem, karamelizovanou šalotkou, cibulkou a doplněné o bažantí klobásku s jablečno-křenovým gelem
Hlavní chod: Pečený kančí hřbet v chlebové krustě s ořechy, škubánky z brambor, topinamburu a krup, ragú z kančího hřbetu, dýně a tuřínu doplněné glazurovanou kapustou a dýňovým glace
Dezert: Čokoládovo-tvarohový dortík s medovými křupinkami, pečenou švestkou, levandulovým minutkovým chlebem a skořicovou zmrzlinou
Dalšími finalisty byli:
Kováč Petr Erin – v současné době šéfkuchař Potrefená husa Brno Vaňkovka
Voldřich Michal – v současné době šéfkuchař Restaurace Beseda, Třeboň
Smyček Robert – v současné době executive chef Sodexo s.r.o.
Skuhrovec Michal - v současné době šéfkuchař Café Lounge, Praha
Hlůžek Jan – v současné době šéfkuchař Restaurace AIR Club, Praha , FBA spol. s.r.o., Praha 6
Generálním partnerem této soutěže je společnost Bidvest Czech Republic s.r.o. Hlavními partnery soutěže jsou: CzechTourism, InterGast a.s., PVA EXPO Praha Letňany – veletrh FOR GASTRO & HOTEL. Partnery jsou: ARDO Mochov s.r.o., Nože DICK, FOMI, Gastro Holding Candola s.r.o., ILLE – Papír Service s.r.o., J.J.Darboven s.r.o., Johann Kotanyi s.r.o., KAYSER, s.r.o., Národní zn. Klasa, Kulinářské umění, Nektar Natura s.r.o., Nestlé Česko s.r.o., PAPILLONS a.s. – VEBA - home textil, PURATOS CZ, SOU Gastronomie U Krbu Praha, TITBIT s.r.o., Vorwerk CZ k.s., Winterhalter Gastronom CS s.r.o..
Hlavním mediálním parterem soutěže je společnost T&M Creative s.r.o a GASTRO&REPORT MINUTKA, Rádio SeeJay a Tip Rádio..