Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČSOP: Zraněný sokol stěhovavý bude vypuštěn na svobodu

14. 9. 2012 - PRAHA [Econnect/ČSOP]

Lesy hlavního města Prahy a Česká společnost ornitologická zvou na vypuštění samice sokola stěhovavého, která byla před nedávnen nalezena zraněná v centru Prahy. Znovuvypuštění rehabilitovaného dravce proběhne v pátek 14. 9. 2012 v 11:30 na Vrchu Vítkov na Praze 3 (na prostranství západně od památníku).

Zraněná samice velmi vzácného dravce sokola stěhovavého byla nalezena 9. září v OD Kotva v centru Prahy. Přivolaní pracovníci Záchranné stanice pro volně žijící živočichy Lesů hl. m. Prahy dravce převzali a zajistili odborné ošetření a následnou péči. Naštěstí se ukázalo, že nedošlo k žádnému vážnému poranění. Sokol může být tedy po týdnu rehabilitace v záchranné stanici opět vypuštěn do volné přírody –v tomto případě zpět nad pražské střechy. Nalezená samice je původem z Německa a byla označena jako mládě na dálku čitelným kroužkem. Víme tedy, že jde o ptáka, který se v Praze zdržuje již dva roky společně se samcem, se kterým se doufejme brzy po vypuštění znovu spárují.

Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) je kriticky ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Díky systematické ochraně sokoli v současné době postupně znovu osidlují svoje historická hnízdiště, kterými jsou zejména vysoké a klidné skalní stěny. Vhodných nerušených lokalit tohoto typu ovšem v přírodě ubývá a počty hnízdících párů zůstávají tedy stále velmi nízké – aktuálně v celé ČR hnízdí přibližně 50 párů. Někteří ptáci proto hledají pro hnízdění alternativy ke skalnímu prostředí v podobě měst a jiných technických staveb v krajině. Do měst sokoly přitahuje velký nadbytek dostupné potravy v podobě hejn městských holubů.

Ukazuje se ale, že bez pomoci lidí se přítomnost sokolů ve městech neobejde. Občas dochází k úrazům ptáků při pohybu v pro ně nepřirozeném prostředí. Tato samice měla štěstí v neštěstí, protože u ní nedošlo k vážnému poranění a dostalo se jí rychlé veterinární pomoci. Většina podobných případů ovšem končí buď úmrtím nebo trvalým handicapem zraněného ptáka. Vedle rizika zranění je základním omezujícím faktorem pro sokoly ve městech nexistence vhodných a bezpečných hnízdišť. Za účelem ochrany sokolů v Praze vznikla tedy pracovní skupina. Hlavním cílem je mapovat přítomnost jednotlivých ptáků v oblasti Prahy a na základě zjištěných poznatků pro ptáky vytvořit hnízdní podmínky na vhodných místech. V rámci tohoto úsilí jsou tedy oslovováni vlastníci objektů, v jejichž areálech se sokoli vyskytují za účelem instalace hnízdních budek. Takto se již podařilo navázat spolupráci s farnostmi Karlín a Vršovice a se společností Pražská teplárenská a.s. Budka v teplárenském areálu v Michli je aktuálně obsazena druhým pražským párem a primárně na tomto místě doufáme v první hnízdění sokolů stěhovavých v Praze po více než deseti letech. Dění kolem pražských sokolů a jejich osudy je možno sledovat na facebookových stránkách pražského projektu.

O České společnosti ornitologické
Česká společnost ornitologická je dobrovolné zájmové sdružení profesionálních pracovníků i amatérů zabývajících se výzkumem a ochranou ptáků, zájemců o pozorování ptáků a milovníků přírody. V České republice je partnerem mezinárodního sdružení BirdLife International. Cílem BirdLife International je zabránit vyhubení jakéhokoliv ptačího druhu na Zemi, snížit počet ohrožených druhů ptáků a chránit území a stanoviště, která mají zásadní význam pro ptáky, a tím přispět k udržení celosvětové biologické rozmanitosti a udržitelnému využívání přírodních zdrojů. Více informací naleznete na www.birdlife.cz nebo na www.birdlife.org.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz