Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci zvířat v patnácti evropských zemích dnes upozorňují na neutěšenou situaci zvířat používaných k testování Botoxu

17. 7. 2012 - PRAHA [Econnect/Svoboda zvířat]

Členské organizace Evropské koalice za ukončení pokusů na zvířatech (ECEAE) dnes v patnácti zemích pořádají Celoevropský den proti testování Botoxu na zvířatech a vyzývají německou společnost Merz a britskou společnost Ipsen, aby ukončily používání myší v krutém testování botulotoxinových produktů.

V České republice se k akci připojila organizace Svoboda zvířat, která dnes mezi 14. a 18. hodinou pořádá na Náměstí Republiky v Praze informační stánek pro veřejnost. Představí na něm i nové letáky o testování Botoxu, které u této příležitosti vydala. Ačkoli je botulotoxin často používán pro lékařské účely, známější je jeho použití v kosmetickém průmyslu, kde slouží k vyhlazování vrásek. Každý rok jsou pro testování této látky použity stovky tisíc myší po celém světě.

K testování Botoxu je využíván kontroverzní test LD 50 (Test poloviční smrtelné dávky). Roztok botulotoxinu je myším injekčně aplikován do břišní dutiny. Každé skupině myší je podána jiná dávka Botoxu a cílem je zjistit, která dávka zabije přesně polovinu myší. Myši trpí bolestmi, ochrnutím, poškozením zraku a ztíženým dýcháním. Po několika dnech nakonec umírají udušením.

Jeden z výrobců Botoxu, společnost Allergan, ovšem nedávno vyvinul alternativní metodu, která pro testování využívá lidské buňky. Použití metody bylo schváleno americkými a evropskými úřady pro testování produktů společnosti Allergan. Tato společnost tak dokázala, že je možné nahradit krutý test na myších.

Celoevropský den proti testování Botoxu na zvířatech proto vyzývá ostatní výrobce botulotoxinu, především společnosti Merz a Ipsen, aby následovaly společnost Allergan a přijaly metodu bez použití zvířat. K dnešní protestní akci se připojili ochránci zvířat z Rakouska, Belgie, České republiky, Dánska, Francie, Itálie, Makedonie, Nizozemí, Norska, Portugalska, Švýcarska, Švédska, Španělska a Velké Británie.

"Je naprosto nepřijatelné, aby pokračovalo provádění tohoto krutého testu, když byla schválena alternativní metoda bez zvířat. Žádáme zodpovědné úřady a společnosti Merz a Ipsen, aby se zasloužily o to, že se testování Botoxu na zvířatech stane minulostí," prohlásila Barbora Večlová ze Svobody zvířat.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz