Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze na Letné se konal Million Marihuana March

9. 5. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

Stovky zastánců legalizace marihuany neodradil ani silný déšť, který se v sobotu odpoledne snášel na Prahu. Účastníky akce Million Marihuana March jen přinutil schovat se pod stromy a opustit místa na trávníku, kde předtím polehávali a tančili. Koncert prokládali pořadatelé výstupy několika zastánců legalizace marihuany.

Marek Jehlička, který vystupuje jako konopný ombudsman, přivedl na pódium například Petra Žáčka. Tento muž je trestně stíhán za to, že pěstuje konopí pro stavbu svého domu. Staví ho z konopí technického, které je jiné než konopí, jež se užívá ke kouření a které má nižší obsah THC. Policie v Žáčkově konopí zjistila o tři setiny procenta více THC, než může technické konopí obsahovat. Kvůli tomu je Žáček souzen a 19. května má již páté soudní jednání. Sám tvrdí, že semena technického konopí koupil v běžné prodejně, jež má k těmto úkonům licenci.

Ukončení trestního stíhání lidí obviněných či vězněných v souvislosti s marihuanou je tradičním požadavkem akce Million Marihuana March. Podle pořadatelů se podobné shromáždění jako v Praze letos koná ve 156 městech 31 států na pěti kontinentech.

Česko patří podle informací evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost k zemím s nejvyšším podílem dospívajících, kteří alespoň jednou kouřili marihuanu. Odpor společnosti k užívání marihuany pomalu klesá, ke zkušenostem s ní se přiznávají i někteří politici, část z nich by dokonce legalizaci této drogy podpořila. Podle psychologa Ivana Doudy bude marihuana do deseti let v celé Evropě fakticky dekriminalizována.

Kvůli dnes platným zákonům je však mnoho lidí za užívání marihuany trestně stíháno, a to i přesto, že podle odborníků i zastánců této drogy jsou její účinky pro zdraví člověka prokazatelně bezpečnější než alkohol.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz