Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ministři na Nákladovém nádraží a kulatý stůl bez zástupců občanských sdružení

26. 3. 2012 - PRAHA [Econnect/Tady není developerovo]

V úterý 27. března od 12:30 navštíví ministryně kultury Alena Hanáková (STAN) a ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) Nákladové nádraží na Žižkově, které bylo koncem února již podruhé nepravomocně prohlášeno kulturní památkou. Proti rozhodnutí se odvolala spol. Žižkov Station Development, konsorcium Českých drah a společnosti Sekyra Group. Po prohlídce areálu pořádá starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP09) pracovní jednání u kulatého stolu, ke kterému byli kromě ministrů a zástupců Žižkov Station Development přizváni zástupci ministerstva kultury, parlamentu ČR, pražského magistrátu a radnice Prahy 3. Zástupci občanských iniciativ přizváni nebyli.

„V lednu letošního roku, krátce po svém jmenování, přijala ministryně kultury zástupce občanského sdružení Tady není developerovo ve své pracovně a slíbila kulatý stůl k Nákladovému nádraží s účastí všech zainteresovaných stran. Na jednání, které pořádá starostka Prahy 3, jsme ale nakonec pozváni nebyli. To jen potvrzuje naši zkušenost, že městská část vylučuje občanské iniciativy a veřejnost z důležitých jednání o kauzách, které se nás bezprostředně týkají a ve kterých se chceme angažovat,“ řekla Helena Benýšková, obyvatelka Prahy 3 a místopředsedkyně sdružení.

„Kauzou Nákladové nádraží se aktivně zabýváme již přes rok a uspořádali jsme k ní řadu informačních i diskusních akcí. Např. začátkem března tohoto roku jsme zorganizovali výstavu a mezinárodní konferenci o konverzích bývalých dopravních a industriálních objektů s hlavním důrazem na Nákladové nádraží Žižkov. Na tyto akce zveme vždy všechny zúčastněné strany, včetně developera a městské části. Proto nás nyní překvapuje, že z takto zásadního jednání jsme byli vyjmuti. Pozván nebyl ani ředitel Národního filmového archivu a možný investor, Michal Bregant, který o využití části budovy projevil vážný zájem,“ řekl předseda sdružení Dan Merta.

O budovu nádraží se vede spor již několik let. Vedení Prahy 3 se poslední roky snaží prosadit řešení, kdy se má cenná funkcionalistická stavba zbořit a na jejím místě má vyrůst velkokapacitní silnice, tzv. jarovská spojka. Proti tomu se však staví památkáři, okolní obyvatelé i některá občanská sdružení v čele s Tady není developerovo. Dokud nepadne definitivní rozhodnutí o památkové ochraně, které vydá na doporučení tzv. rozkladové komise ministryně kultury, musí být s budovou nakládáno jako s památkou. Nemůže tedy dojít ani k navrhované změně územního plánu v této oblasti, která by umožnila investorovi začít stavět. Pro rozhodnutí ministryně není dána žádná zákonná lhůta.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz