Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

14. ročník festivalu Jeden svět navštívilo téměř 25 tisíc lidí

14. 3. 2012 -, Econnect

Vítězné filmy letošního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět budou vyhlášeny na závěrečném ceremoniálu v pražském kině Lucerna ve čtvrtek 15. března 2012 od 19:30 hodin. Festival má pět filmových porot, které se letos rozhodly udělit celkem sedm ocenění. Návštěvnost pražské části Jednoho světa 2012 oproti loňskému roku opět narostla. Během prvních osmi festivalových dní přišlo na odpolední a večerní projekce pro dospělé celkem 24 603 diváků a divaček. Absolutní čísla jsou vyšší i přesto, že se oproti loňsku festivalové projekce nekonají v Divadle Archa, kde letos probíhal první ročník East Doc Platform pořádaného Institutem dokumentárního filmu při festivalu Jeden svět.

Festival navštívilo 160 českých i zahraničních hostů. Zcela vyprodáno bylo celkem 66 projekcí. Ve velkých sálech, jako je Lucerna nebo Světozor, byly do posledního místa obsazeny projekce filmů Být ženou, Modelka, Carte Blanche, Cena za sex, a Ten, co tančí s mraky (všechny v Lucerně, kapacita sálu 455 míst) a Ať žijí protinožci, Ilegální máma, Banány na pokračování, Zrození LSD, a Z popelnice do lednice (všechny Světozor velký sál, kapacita 356 míst).

Oceněné filmy Jednoho světa 2012

Ceny Hlavní poroty

Hlavní porota udělila Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii. Vybírala z 15 dokumentárních snímků zařazených do kategorie Hlavní soutěž.

Cenu za nejlepší film získal Zvláštní let (Special Flight / Švýcarsko / 2011 / 103 min) švýcarského režiséra Fernanda Melgara.

„Švýcarský film Zvláštní let pojednává o uprchlících, kteří čekají v internačním zařízení ve Švýcarsku na rozhodnutí, zda je justice vrátí zpět do jejich státu, nebo jim poskytne azyl. Kromě mimořádné blízkosti postavám, které se filmaři podařilo dosáhnout, na porotu udělal velký dojem způsob vyprávění ve filmu a jeho skvělá dramaturgie, stejně jako bezchybná práce kamery, chytrý a přesný střih, a možná ze všeho nejvíc režisérův soucit a respekt k postavám. Tomuto filmu se daří přetvářet realitu v umělecké dílo,“ odůvodnil jeden z členů poroty Petr Lom.

Cena za nejlepší režii náleží filmu Pět rozbitých kamer (5 Broken Cameras/ Izrael, Palestina, Nizozemsko, Francie / 2011 / 90 min) dvojice režisérů Emada Burnata a Guy Davidiho. Cenu na závěrečném ceremoniálu převezme Emad Burnat, z jehož záběrů z palestinské vesnice Bil’in je film sestaven.

„Cenu za nejlepší režii jsme se rozhodli udělit snímku Pět rozbitých kamer o střetu palestinských vesničanů a židovských osadníků. Mechanické střílení gumovými projektily do neozbrojených lidí, postupné pošlapávání jakékoliv slušnosti nebo zákonnosti a postupné narůstání agresivity na obou stranách nebylo snad nikdy tak výstižně natočeno, jako v tomto unikátním časosběrném snímku. Režiséři navíc dokazují, že drtivé síle se dá čelit i bez násilí a s obrovskou důstojností. Jejich činy jsou ohromující, a výsledkem jejich práce je pozoruhodný film,“ vysvětlil rozhodnutí poroty její člen Robert Sedláček.

V Hlavní porotě zasedli: režisér Ali Samadi Ahadi, který si z loňského ročníku Jednoho světa odvezl dvě ceny za svůj film Věznice Írán, ředitelka arménského Mezinárodního filmového festivalu Golden Apricot Susanna Harutyunyan, kanadský režisér českého původu Petr Lom, jehož snímek Zpět na Tahrír byl zahajovacím filmem letošního ročníku, Sara Rüster ze Švédského filmového institutu, oceňovaný český režisér Robert Sedláček.

Ceny Poroty Rudolfa Vrby

Porota Rudolfa Vrby uděluje ceny filmům z kategorie Máte právo vědět a její členové a členky pracují v oblasti ochrany lidských práv.

Cenu Poroty Rudolfa Vrby získává film Banány na pokračování (Big Boys Gone Bananas!* / Švédsko / 2011 / 87 min) švédského režiséra Fredrika Gerttena. Film v Praze reprezentovala producentka Margaret Jangord, která zároveň převezme ocenění.

„Film vyzdvihuje úsilí ochránců lidských práv a jejich boj proti panovačným mezinárodním korporacím, které omezují svobodu slova. Zároveň podporuje občany – reportéry, investigativní novináře a společnost, aby prošetřovali zločiny a zapojovali se do mezinárodních kauz. Tento film by se určitě měl promítat studentům žurnalistiky,” sdělila porotkyně Jelena Milašina.

Zvláštní uznání Poroty Rudolfa Vrby náleží filmu Kdo zabil Natašu? (Who Killed Natasha? / Francie, Srbsko, Chorvatsko, Velká Británie / 2011 / 64 min) režisérky Mylène Sauloy.

„Nataša Estěmirová byla poslední z generace obhájců lidských práv a novinářů dokumentujících zneužívání moci a zločiny v Čečensku. Rádi bychom vzdali čest investigativním novinářům a obhájcům lidských práv, kteří kvůli informování veřejnosti riskují své životy,” vysvětlil další člen poroty Paul Radu.

Porotu Rudolfa Vrby letos tvořili egyptská novinářka a zakladatelka TortureInEgypt.net Noha Atef, ředitel lidskoprávní organizace Human Rights Without Frontiers International Willy Fautré, lidskoprávní aktivistka Naung Latt ze severobarmského národa Kachin, investigativní novinářka Jelena Milašina z nezávislých novin Novaja Gazeta, a novinář Paul Radu, který je výkonným ředitelem Organized Crime and Corruption Reporting Project.

Zvláštní cena Poroty Václava Havla

Porota Václava Havla vybírá film s významným lidskoprávním rozměrem.

Zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, získá film Kdo zabil Natašu? (Who Killed Natasha? / Francie, Srbsko, Chorvatsko, Velká Británie / 2011 / 64 min) režisérky Mylène Sauloy. Je to již druhé ocenění v rámci Jednoho světa 2012 pro tento dokumentární film.

„Film představuje obrovskou odvahu lidskoprávních obhájců a cynismus státem podporovaného teroru obyvatel i brutalitu, s jakou je schopen se  s bezbrannými lidmi vyrovnat režim postavený na násilí. Film je navíc zpracován velmi důkladně investigativní formou, která v zásadě dokazuje propojení státních struktur a nájemných vražd obhájců lidských práv,“ řekl člen poroty Šimon Pánek.

V Porotě Václava Havla letos zasedli dlouholetí spolupracovníci bývalého českého prezidenta Helena Dluhošová a Martin Vidlák, a ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Cena Poroty Českého rozhlasu

Porota Českého rozhlasu uděluje ocenění za inovativní využití hudby a zvuku ve filmu.

Cena Poroty Českého rozhlasu náleží filmu Mrtvá trať (Into Oblivion / ČR / 2011 / 52 min) českého režiséra Šimona Špidly, který svůj snímek osobně představil na festivalu a zúčastní se také závěrečného vyhlášení cen.

„Porota ocenila velice úzké kompoziční propojení obrazu a zvukové stopy jako celku, v níž se stírají rozdíly mezi tradičními kategoriemi filmového ruchu a hudební kompozice. Zvuková stopa vytváří ve vztahu k samotné tematice filmu paralelní narativní vrstvu, čímž tak emočně povyšuje celkový dojem z projekce,“ vysvětlili svoji volbu porotci.

V porotě letos zasedli zvukoví mistři Českého rozhlasu Michal Rataj, Ladislav Železný a Tomáš Zikmund.

Cena Studentské poroty

Porota složená ze studentů či studentek středních škol vybírá nejlepší film z kolekce snímků Jeden svět pro studenty, který by určitě měli vidět jejich spolužáci.

Cenu pro nejlepší film z kolekce snímků pro studenty dostane film Život ve fotografiích (Life in Stills / Izrael / 2011 / 58 min) izraelské režisérky Tamar Tal, která snímek představila na festivalu a plánuje prodloužit svůj pobyt v Praze, aby si mohla ocenění osobně převzít.

„Snímek představuje důležitá témata, kromě jiného také pohled na běžný život v Izraeli, který jsme doteď znali jen v kontextu izraelsko-palestinského konfliktu. Zároveň ale odkrývá život seniorů a seniorek a vzbuzuje zájem o starší lidi kolem nás,“ odůvodnila porota.

Studentskou porotu letos tvořily čtyři středoškolské studentky, které na svých školách vedou Studentské filmové kluby Jeden svět na školách – Michaela Rudolfová, Tereza Vágnerová, Anežka Nováková a Pavlína Juračková.

Divácká cena Bageterie Boulevard

O divácké ceně rozhodují všichni návštěvníci kin, kteří po projekci filmu odevzdají hlasovací lístek. Hlasování probíhá až do konce středy. Vítězný snímek bude oznámen během slavnostního zakončení festivalu ve čtvrtek 15. března v pražském kině Lucerna.

Cena One World Social Innovation

Sedmou porotu festivalu Jeden svět tvoří komunikační odborníci, kteří vybírají nejlepší a z hlediska reálného dopadu na společnost nejefektivnější občanský projekt, který k dosažení svých cílů využívá moderních komunikačních technologií.

Cenu One World Social Innovation za rok 2011 získal ruský online projekt Liza Alert, který prostřednictvím webové stránky a sociálních sítí mobilizuje dobrovolníky při hledání pohřešovaných dětí v Rusku a svými skvělými výsledky zahanbuje neschopné policejní orgány. Cenu si na slavnostním večeru 12. března 2012 ve Francouzském institutu převzaly koordinátorky projektu Irina Vorobieva a Marina Kaceanov.

„Liza Alert je projekt, který zcela naplnil hlavní soutěžní kriteria. Zaprvé jako jediný jasně vedl k záchraně lidských životů. Zadruhé účinně mobilizuje lidi v reálném čase skrze řadu nástrojů, jako je web a SMS. A především vyvíjí tlak na zodpovědné orgány, aby jednaly účinněji,“ uvedla členka poroty Camilla Hawthorne.

V odborné porotě zasedl Gregory Asmolov, který s projektem Mapy pomoci zvítězil v novomediální soutěži Jednoho světa 2011, Camilla Hawthorne, ředitelka Iniciativ digitálních médií v Rádiu Svobodná Evropa, a Ondřej Zapletal, ředitel Nadace Vodafone Česká republika.

Projekce vítězných filmů

Vítězné filmy 14. ročníku festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět budou ve čtvrtek 15. března večer uvedeny v následujících kinech:

Lucerna 22:00 Cena za nejlepší film
Zvláštní let, Fernand Melgar / Švýcarsko / 2011 / 103 min.

Světozor velký sál 19:30 Cena za nejlepší režii
Pět rozbitých kamer, Emad Burnat, Guy Davidi / Izrael, Palestina, Nizozemsko, Francie / 2011 / 90 min.

Světozor velký sál 21:45 Zvláštní cena Poroty Václava Havla
Kdo zabil Natašu?, Mylène Sauloy / France, Srbsko, Chorvatsko, Velká Británie / 2011 / 64 min.

Světozor velký sál 17:15 Vítěz divácké ceny Bageterie Boulevard – bude oznámen ve čtvrtek 15. března

Atlas malý sál 18:00 Cena Českého rozhlasu
Mrtvá trať, Šimon Špidla / ČR / 2011 / 52 min.

Atlas malý sál 20:00 Cena studentské poroty
Život ve fotografiích, Tamar Tal / Izrael / 2011 / 58 min.

Z důvodu velkého diváckého zájmu budou ve čtvrtek navíc uvedeny následující filmy:

Atlas velký sál 17:30
Hitlerovy děti, Chanoch Ze'evi / Izrael / 2011 / 80 min.

Atlas velký sál 19:30
Prezident mizejících ostrovů, Jon Shenk / USA / 2011 / 101 min.

Atlas velký sál 21:45
Když se kácí les, Marshall Curry, Sam Cullman / USA / 2011 / 85 min.

Francouzský institut 19:30
Běloruský sen, Ekaterina Kibalchich / Rusko / 2011 / 55 min.

Jeden svět pokračuje v regionech

Pražská část Jednoho světa se uzavírá 15. března, avšak festival pokračuje v dalších 40 městech České republiky. Regionální síť festivalů se oproti loňskému roku rozrostla do dalších sedmi míst.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz