Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Spor o náhradní výsadbu dřevin za odstavné nádraží trvá

12. 3. 2012 - BRNO [Econnect/Děti Země]

Již téměř pět probíhá ostrý spor mezi úředníky v Brně a Dětmi Země o vykácení 476 kusů dřevin namístě vybudovaného odstavného nádraží v Brně v květnu 2010 a o uložení odpovídající náhradní výsadby za 11 miliónů korun. K ní však dosud nedošlo, takže spor začal řešit Krajský soud v Brně. Ten sice první žalobu Dětí Země v lednu 2009 uznal, ale druhou v únoru 2011 již odmítl. Nejvyšší správní soud v Brně nyní tento rozsudek zrušil, takže se soud sporem o neuložení náhradní výsadby musí zabývat potřetí.

„Orgány ochrany přírody na Brně-jih a na brněnském magistrátu doposud neuložily Správě železniční dopravní cesty, s. o., povinnost vysadit asi trojnásobné množství dřevin za vykácené jako kompenzaci, což jsme v řízení o kácení dřevin v roce 2007 požadovali,“ vysvětluje spor Miroslav Patrik z Dětí Země, které od počátku roku 2012 byly se svými správními žalobami proti státu už pětkrát úspěšné a prohrály jen jediný spor.

Podle něho úředníci na obou úřadech řízení o kácení dřevin bez zajištění náhradní výsadby zastavili v roce 2009 nezákonně, neboť po jejich vykácení v říjnu 2007 důvod pro její uložení neodpadl. Se zastavením řízení se také následně nelogicky ztotožnil i krajský soud, který žalobu Dětí Země v únoru 2011 odmítl.

„Nejvyšší správní soud odmítavý rozsudek nyní zrušil, neboť je podle něho vnitřně rozporný a matoucí. Navíc se soud nezabýval skutečností, že investorovi nevznikla žádná povinnost zajistit náhradu za způsobenou ekologickou újmu,“ upozorňuje dále Patrik na hlavní výsledek aktuálního rozsudku.

Výstavbu první části odstavného nádraží v Brně za 3,1 mld. Kč, původně 2,87 mld. Kč, zajistilo sdružení Brněnský drak, jehož členy byly OHL ŽS, a. s., a SKANSKA, a. s. Podle plánu magistrátu z dubna 2006 měly práce probíhat od prosince 2006 do prosince 2008, ale začalo se v říjnu 2007 a skončilo až v květnu 2010.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz