Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jedenáct starostů se shodlo s občanskými sdruženími. Požadují Pražský okruh

2. 2. 2012 - PRAHA [Econnect]

Pražané i obyvatelé Středočeského kraje mohou podpořit „Petici za rozumný okruh Prahy“. Tu dnes zveřejnila občanská sdružení za podpory jedenácti starostů pražských městských částí a středočeských obcí. Požadují, aby stát, Praha i Středočeský kraj napnuli síly a dostavěli silniční okruh Prahy, který by z metropole odváděl tranzitní dopravu a napojil na dopravní síť obce a města ve Středočeském kraji. Starostové a sdružení navrhují novou „regionální trasu“ okruhu.

„Pražský magistrát prosazuje dlouhodobě takzvanou jižní variantu okruhu přes Suchdol, která je však právně neprůchodná. Vede přes obydlené čtvrti, zdevastovala by chráněná přírodní území a nesouhlasí s ní velká část veřejnosti. Nová regionální trasa představuje možný kompromis,“ vysvětluje Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat.

„Silniční okruh je jednou z nejpotřebnějších staveb. Odvedl by tranzitní dopravu a odlehčil centru od aut. Tím by pomohl všem Pražanům. „Potíže s výstavbou Pražského okruhu ukazují, jak nesystémově se řeší doprava v metropoli a jejím okolí. Pro magistrát je údajně okruh prioritou, ve skutečnosti ale nehledá aktivně způsob, jak jej vybudovat co nejrychleji a v co nejvhodnější variantě. Namísto toho utrácí peníze na výstavbu tunelů, které dále zhoršují situaci ve vnitřní Praze,“ vysvětlil Filler.

Podle náměstka primátora pro oblast dopravy Josefa Noska je hlavním problémem fakt, že když někdo cestuje z Vídně do Berlína, projíždí skrz Václavské náměstí. S tím Auto*Mat nesouhlasí. „Základní chybou je předpokládat, že z Vídně do Berlína jezdí každý autem. Praha by měla konečně začít regulovat neúnosnou automobilovou zátěž v centru stejně, jako to dnes dělají všechny moderní evropské metropole. Namísto toho stále stavíme podle čtyřicet let staré dopravní koncepce,“ dodal Vratislav Filler.

U příležitosti zveřejnění petice byly spuštěny nové webové stránky, které obsahují podrobné informace o Pražském okruhu: http://rozumnyokruh.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz