Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Kostelci začal seminář o postavení žen z etnických menšin

20. 4. 2005
[Radio Praha] -


Ženy z etnických menšin a imigrantky jsou podle předsedkyně Evropské kontaktní skupiny v ČR Evy Kavkové odstrčeny na okraj české společnosti. Nemohou sehnat práci, narážejí na jazykovou bariéru, společnost se jich straní. "Myslíme si, že jsou dvakrát diskriminované. Nejenom proto, že jsou ženy, ale také proto, že jsou cizinky. Jejich situace je mnohem složitější než situace jejich manželů, synů nebo bratrů," řekla Kavková ČTK.

Azylový proces je podle ní strastiplný. Jen asi tři procenta žádostí o azyl jsou vyřízena kladně, dodala.

Postavení žen z etnických skupin je tématem mezinárodního semináře, který začal v Kostelci nad Černými lesy. Potrvá do neděle a účastní se ho téměř 70 žen z 14 evropských zemí, včetně českých Romek. Cílem setkání je zhodnotit dodržování základních práv žen garantovaných chartou lidských práv a deklaracemi EU. "Chceme zjistit, jaký je rozdíl mezi literou zákona a praxí. Jaký mají ženy přístup k sociálním službám, k zdravotní péči a vzdělání, jaká je jejich zkušenost s diskriminací," konstatovala Kavková.

Nezaměřují se přitom jen na azylanty, ale také na lidi, kteří mají povolení k pobytu v Česku. Jedním z výstupů semináře bude memorandum o dodržování lidských práv, které organizátoři setkání postoupí Evropské komisi. Podobné semináře se dosud konaly tři, a to před deseti lety v Paříži, v roce 1998 v Antverpách a před čtyřmi lety v Glay.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN

Související články

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz