Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sdružení Sonne + Freiheit udělovalo ceny při příležitosti výročí referenda o jaderné elektrárně

7. 11. 2011 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect]

U příležitosti lidového hlasování proti uvedení jaderné elektrárny Zwentendorf do povozu, které v Rakousku proběhlo 5. 11. 1978, udělovalo přeshraničně působící sdružení Sonne + Freiheit i letos svá ocenění, v roce 2011 již pošesté. Oceněny byly v letošním roce Rosemarie Denk z Rainbachu u Freistadtu a Růžena Šandová z Kaplice, tedy dvě ženy, které se ve svém volném čase zasazují o ekologické nebo přeshraniční záležitosti.

Paní Denk organizuje od roku 2005 na základní škole v Rainbachu kurzy českého jazyka a příkladně se stará o děti, účastnící se tohoto kurzu. I přes zdravotní omezení se jí podařilo zajistit také sponzoring, tedy něco, co by v podstatě mělo být samozřejmé. Pokud má Evropa fungovat, potom by výuka cizích jazyků měla být zcela na nejvyšším místě. „Poznávání sousedního státu i pomocí jazyka je velmi důležité právě v situaci, kdy atmosféru příhraničních regionů kalí kromě jiného jaderná elektrárna Temelín,“ říká Rosemarie Denk.

Paní Šandová z nedalekého jihočeského města Kaplice se dlouhá léta snaží žít ekologickým způsobem a coby aktivistka hnutí Duha se účastní různých úředních jednání a demontrací, kromě jiného proti jaderné elektrárně Temelín a proti ničení národního parku Šumava. Organizuje také exkurze pro školáky za ukázkovými projekty v Rakousku v oblasti energie a odpadů a velmi aktivně se angažuje ve své zemi ve veřejných záležitostech. Její práce často zůstává bez poděkování a nebo je dokonce kritizována.

Před předáním ocenění Sonne + Freiheit, které se skládá z jedné akcie společnosti WEB, vyrábějící elektřinu z větru, v hodnotě cca. 400 € (www.windkraft.at) a tentokrát také z obrazu mühlviertelského malíře Gerharda Prema, jsme u příležitosti 33.výročí rakouského lidového hlasování proti zprovoznění jaderné elektrárny Zwentendorf přesně v 15:33 hodin zapálili 33 svíček jako vzpomínku na oběti jaderné techniky po celém světě. Růžena Šandová gratulovala svým přátelům z Rakouska k tomuto rozhodnutí a vyjádřila naději, že i v Čechách se situace změní a ekologické alternativy zde nebudou považovány jako dosud za „drahou legraci“, ale za zcela běžnou věc.

„Podobně, jako by mělo být zcela běžné, že se na školách vyučuje jazyk sousedního státu,“ dodává Bernhard Riepl, předseda sdružení Sonne + Freiheit na závěr.

Finanční prostředky na pořízení cen sdružení Sonne + Freiheit pochází z jazykových kurzů, které zorganizovali členové a přátelé sdružení zcela bez honoráře. Obrazy jsou velkorysým darem malíře Gerharda Prema.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz