Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Víkend bude v Brně patřit společensko-ekologickým filmům

8. 4. 2005 - BRNO [Econnect / Hnutí Duha]

Všechny barvy duhy: takový je název festivalu společensko-ekologických dokumentárních filmů, který bude dnes v 18 hodin zahájen v brněnském kině Art. Slavnostní zahájení třídenního festivalu bude spojeno s vernisáží kreslených vtipů brněnského výtvarníka Mariána Pally, věnovaných záměru odsunu brněnského nádraží z centra. První ročník festivalu pořádají Hnutí Duha a filmový klub Studio.

Od pátku 8. dubna do neděle 10. dubna uvidí návštěvníci v rámci deseti promítacích bloků celkem 27 dokumentárních filmů. Díla českých i zahraničních autorů se věnují například ekologicky příznivému životnímu stylu, vodě a povodním, vegetariánství, spravedlivému obchodu pod značkou Fair trade, návratu šelem do našich hor či odkrývání toho, kam putují peníze z našich daní rozdělované evropskými rozvojovými bankami.

Dnešní slavnostní zahájení bude doplněno ochutnávkou jídel z produktů ekologického zemědělství, kterou připravil partner festivalu - restaurace Rebio. "Tahákem pátečního podvečera však bude vernisáž 12 kreslených vtipů brněnského výtvarníka Mariána Pally. Ten s jako terč svého černého humoru vybral záměr vedení města odsunout hlavní vlakové nádraží z centra Brna. Přijít se krátce pobavit nad neotřelým pohledem na megalomanský záměr brněnské radnice se mohou Brňané až do neděle," láká návštěvníky ředitel pořádajícího Hnutí Duha Martin Ander. Po celou dobu budou kreslené vtipy vystaveny ve foyeru kina ART na Cihlářské ulici 19.

Pátek: rozumně konzumně - a taky férově

Hned první festivalový večer je nabitý zajímavými filmy. Úvodní promítací blok bude věnován tématu ekologicky příznivého životního stylu. Diváci v něm dostanou příležitost shlédnout premiéru dokumentu Rozumně konzumně, který je doprovodným projektem ke knize socioložky Hany Librové Vlažní a váhaví, a blok doplní film Olgy Sommerové Mít, nebo být. Po skončení projekce bude následovat krátká beseda se socioložkou Hanou Librovou a tvůrci filmu.

Druhý páteční festivalový blok začíná ve 21 hodin a bude věnován představení vítězných snímků z loňského ročníku bratislavského Ekotopfilmu. Dokumenty Změna energie a Doba ledová se věnují aktuálně nejpalčivějšímu ekologickému problému – globálním změnám podnebí. Italský film Voda nevoda přiblíží hloubku problému nedostatku vody v afrických vesnicích.

Doprovodný program pátečního večera tvoří krátké filmy o fenoménu Fair trade – výrobků ze zemí třetího světa, za které však zemědělci dostávají spravedlivě zaplaceno.

Sobotní program: zdravá výživa a vegetariánství

Sobotní festivalový program začne již v 16 hodin přehlídkou organizací, které věnují tématům zdravé výživy a vegetariánství. Návštěvníci budou moci ochutnat vegetariánská jídla i výrobky ekologického zemědělství a v 16:30 začne promítání pásma krátkých dokumentárních filmů doplněné přednáškami Jaroslava Škvařila a Jana Šťastného z České společnosti pro výživu a vegetariánství.

Večerním programem bude provázet Jan Müller z Brna, mistr světa v thajském boxu a dlouholetý vegetarián. Sobotní program zakončí promítání úspěšného amerického filmu Super Size Me o tom, co může způsobit dlouhodobé stravování v hamburgrových královstvích.

Neděle – člověk, voda, lesy a šelmy

Nedělní festivalový program odstartuje v 18:30 blok filmů o člověku a vodě. Poučili jsme se z povodní roku 2002? Na tuto otázku odpoví film Tomáše Škrdlanta Myšlení vody. Ve 20:45 začne v malém sále promítání bloku filmů o návratu rysů a vlků do našich hor doplněné besedou s organizátory úspěšného projektu Hnutí Duha vlčí a rysí hlídky. "Ve velkém sále pak v 21:00 začne závěrečný blok věnovaný evropským finančním institucím, které hospodaří s prostředky z našich daní, často však netransparentně a proti zájmům občanů," zvou pořadatelé.

"Festival ekologických filmů nenabízí pouze možnost shlédnout zajímavé filmy, je též jedinečnou příležitostí pro všechny, kterým není lhostejný stav prostředí, ve kterém žijeme," upozorňuje Martin Ander z Hnutí Duha. "Organizace, které se na festivalu představí, totiž nabízejí širokou paletu možností, jak mohou jejich užitečnou práci lidé podpořit," uzavírá.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz