Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Human Rights Watch: Uganda proti HIV/AIDS "bojuje" udržováním nevědomosti

30. 3. 2005 - PRAHA [Econnect]

- tento obrázek byl jako příliš explicitní odstraněn z příručky pro učitele základních škol -
- tento obrázek byl jako příliš explicitní odstraněn z příručky pro učitele základních škol -

Namísto kondomů doporučuje kampaň mladým lidem v Ugandě sexuální abstinenci: tak vypadá program proti šíření HIV/AIDS, který ve školách prosazuje ugandská vláda a který spolufinancují Spojené státy. Celosvětová organizace pro lidská práva Human Rights Watch dnes vydala obsáhlou zprávu varující před důsledky takového způsobu vedení kampaně a upozornila, že omezování osvěty znamená především pro mladé lidi zvyšování rizika nakažení virem HIV.

Ve školách se k dětem i dospívajícím mladým lidem dostávají pouze "nezávadné" informace, které jako ochranu proti HIV/AIDS prosazují sexuální abstinenci. O kondomech a o tom, jak je používat, učitelé hovořit nesmějí, dříve s tímto způsobem ochrany přitom seznamovali i žáky vyšších tříd na základních školách. Omezení došla dokonce tak daleko, že z příručky pro učitele základních škol zmizel obrázek, na němž je vidět balíček s kondomem – s odůvodněním, že příručka by se mohla dostat do rukou dětem a obrázek je příliš explicitní.

Učitelům způsob šíření prevence HIV/AIDS předepisují nové osnovy. "... Sex před svatbou nejen porušuje školní řád, ale také je proti víře a normá všech kultur v Ugandě a provozování předmanželského sexu je považováno za druh deviace. ... Kondomy nejsou v ochraně proti pohlavně přenosným chorobám a HIV stoprocentně dokonalé. To proto, že v kondomech jsou malé póry, kterými může virus projít," cituje Human Rights Watch z osnov pro střední školu, financovaných Spojenými státy. Organizace přitom varuje, že byť je sexuální abstinence jednou z možností, jak se před HIV/AIDS ochránit, není možností jedinou – a zvláště v některých případech naprosto selhává.

Mezi těmi, kdo jsou nejvíce ohrožení, jsou "děti ulice", sirotci AIDS. "[Moje sestra] spala se starším mužem a dostávala za to peníze. To bylo minulý rok. Hledala místo a našla práci jako služka. Její šéf za ní chodil a nabízel jí peníze, když s ním bude mít sex... Říkal jsem jí o tom, jak je důležitá abstinence, ale ona říká, že s tím nemůže nic dělat. Je to jediná možnost, jak si může vydělat peníze k přežití," popisuje chlapec z Fort Portal, osiřelý kvůli AIDS.

Podobných případů je nepočítaně. "Rád bych, aby ti, kdo kážou abstinenci, sestoupili do slumů a podívali se, jak lidé žijí. Abstinence je ideou pro elitu. Ve slumech nemá místo," cituje organizace aktivistu z Kampaly. "Tyhle (osiřelé) dívky žijí v pěti na jednu místnost. Jsou bez večeře. Muž venku nabízí peníze a místo k přespání. Takže - co udělá, bude abstinovat? Tito sirotci potřebují podporu, služby a přístup k ochraně, ne odsuzující vzkazy. Lepší je nabídka služeb než idea abstinence. Ta je tu plýtváním časem i penězi," míní aktivista.

Human Rights Watch kritizuje fakt, že americká legislativa požaduje, aby minimálně 33% prostředků věnovaných na boj proti HIV/AIDS bylo použito na programy podporující předmanželskou sexuální abstinenci. "Mladí lidé všude na světě mají lidské právo vědět o všech efektivních metodách o prevenci HIV, ne pouze o abstinenci," prohlašuje organizace.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

18. 5. 2006
jošt patočka

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz